26.9 C
Пазарджик
сряда, 24 юли, 2024

Фейсбук има 14 дни за отговор относно скандала с лични данни

Европейският съюз дава на Facebook две седмици, да отговори на въпросите около скандала, свързан с личните данни, които са събирани от социалната мрежа. Това става ясно от копие на писмо от европейския комисар на правосъдието Вера Юрова и е адресирано до началникът на оперативната дейност на Facebook.

В писмото се пита „Какви действия ще се предприемат, за да се избегнат подобни скандали в бъдеще?”.

„Бих желала да получа отговор в следващите две седмици” пише още там.

„Има ли данни, че граждани на ЕС са били засегнати от скорошния скандал?” това е един от петте ключови въпроса, които задава Юрова. „Ако има, то тогава как смятате да уведомите властите и потребителите за това?”.

Юрова попита дали са необходими по-строги правила за социалните медийни платформи, каквито съществуват за традиционните медии, и дали това ще промени политиката им на прозрачност към потребителите и регулаторите.

На срещата на върха в Брюксел предната седмица, лидерите на 28-те страни членки на ЕС обсъдиха злоупотребата с данни на Facebook, използвани от британската фирма Cambridge Analytica, което е играло значителна роля в президентската кампания на Тръмп в САЩ. „Социалните мрежи и дигиталните платформи, трябва да гарантират ясни и прозрачни практики и абсолютна защита на гражданите по отношение на техните лични данни” се казва в официалното изявление. „Европейското и националното законодателство трябва да бъдат уважавани и прилагани”.

Европейските лидери ще продължат да обсъждат проблемите с личните данни на потребителите на предстоящата среща на върха в София през май. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни покани собственика на Facebook – Марк Зукърбърг в парламента.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии