Франция и Германия подписаха исторически договор за тясно сътрудничество

22.01.2019 17:40 431 Коментари: / Добави коментар Източник: ЕПА/БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Свят

Лидерите на Франция и Германия подписаха днес последващо споразумение за Договора от 1963 година, с което да подчертаят дълбочината на партньорството си в сърцето на Европейския съюз.

Инициативата има за цел да изпрати силен отговор на евроскептичните сили в момент, в който Евросъюзът се бори с Брекзит и вероятна изборна победа на популистки националистически партии на изборите през май за Европейски парламент.

Новият френско-германски договор за приятелство беше критикуван с мотива, че отива твърде далеч, че няма достатъчно потенциал и е по-скоро символична инициатива на двама отслабени лидери.

Докато канцлерът Ангела Меркел обяви, че това ще е последният ѝ мандат, президентът Еманюел Макрон се бори с протестите на Жълтите жилетки и срив в рейтингите му.

Междувременно крайнодесните лидери във Франция нападнаха споразумението със серия от конспиративни теории, според които Макрон "продава" френския суверенитет на съседа си отвъд река Рейн.

Новият пакт беше подписан в германския граничен град Аахен, известен като Aix-la-Chapelle на френски, на 22 януари – точно в деня, когато през 1963 година германският канцлер Конрад Аденауер и френският президент Шарл де Гол подписват първоначалния Елисейски договор в Париж.

Новият документ обвързва двете страни за годишни междуправителствени срещи, наред с редовните срещи, в които участват по 50 депутати от всяка страна.

Следват трите ключови елемента от договора от 16 страници:

Сигурност и външни работи:

Двете страни се ангажират да застанат рамо до рамо в случай на военно нападение срещу която и да е от тях, потвърждавайки ангажимента, вече записан в договорите за ЕС и НАТО.

Париж и Берлин ще създадат и нов съвместен Съвет за отбрана и сигурност и ще се стремят да хармонизират правилата за износ на военно оборудване, за които понастоящем Германия поставя по-строги ограничения.

Франция подкрепя дългогодишната и дългосрочна кампания на Германия за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН - ход, който също така подкопава призивите Париж да се откаже от мястото си в полза на комбинирано представителство на ЕС.

По този повод френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен яростно прогнозира, че Париж в крайна сметка ще се откаже от мястото си в Съвета за сигурност в полза на Берлин и дори ще сподели контрола върху своя арсенал от ядрени оръжия.

Икономическо сътрудничество

Двете най-големи икономики на континента твърдят, че искат да създадат "немско-френски икономически регион с общи правила".

Нов 10-членен съвместен съвет от експерти ще се стреми да намери начини за хармонизиране на законодателство в трудните области на икономическото право и за премахване на бариерите пред инвестициите.

И двете страни искат да засилят сътрудничеството в областта на цифровата икономика и изкуствения интелект и да насърчат развитието на възобновяемите енергийни източници за борба с промените в климата.

Трансгранични връзки

Основен акцент е да се стимулират връзките между хората по 450-километровата обща граница, която много хора пресичат всеки ден за да идат на работа, на училище или за забавления.

Нов „граждански фонд“ със все още неопределен размер трябва да подкрепя сътрудничеството между градовете и трансграничните инициативи, сред които двуезични детски центрове и транспортни връзки.

Париж и Берлин също искат да насърчат повече граждани да учат езика на другата държава и да подобрят взаимното признаване на академичните квалификации.

За да се улесни всичко това, на някои региони може да се предостави по-голяма автономия, за да могат да заобиколят правилата и бюрокрацията – още една идея, на която критиците на договора гледат с подозрение и смятат за твърде много прехвърляне на права. /AFP

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Протест срещу намалената присъда за убийството на Катя
23.10.2019 18:01 998
Протест срещу намалената присъда за убийството на Катя

Близки и познати на убитата преди 2 години Катя Генова се събраха днес на импрови...

Отличиха изявени художници на традиционната изложба на СБХ-Пазарджик
23.10.2019 16:36 117
Отличиха изявени художници на традиционната изложба на СБХ-Пазарджик

Традиционната "Годишна изложба на Представителството на Съюза на българските худо...

До дни затварят пътя Пазарджик - Пловдив заради ремонт
23.10.2019 16:27 4028
До дни затварят пътя Пазарджик - Пловдив заради ремонт

Пътят Пазарджик-Пловдив ще бъде затворен за движение след около двайсетина дни, к...

ТМ+

Скандал с Google
23.10.2019 10:49 181 Техно
Скандал с Google

Журналистите настояват за предприемане на действия срещу технологичния гигант Goo...

ТЕЛК комисиите ще работят и без специалисти по конкретното заболяване
20.10.2019 11:45 464 Общество
ТЕЛК комисиите ще работят и без специалисти по конкретното заболяване

Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството пост...

Продължава лятото през октомври
19.10.2019 10:08 369 Общество
Продължава лятото през октомври

Почивните дни ще бъдат топли и слънчеви, валежи не се очакват. В събота ще има...

Близо еднометрова зелена игуана свалиха от липа
16.10.2019 13:01 2129 Общество
Близо еднометрова зелена игуана свалиха от липа

Сигнал на безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора за почти еднометрова зе...