Франция и Германия подписаха исторически договор за тясно сътрудничество

22.01.2019 17:40 610 Коментари: / Добави коментар Източник: ЕПА/БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Свят
Франция и Германия подписаха исторически договор за тясно сътрудничество

Лидерите на Франция и Германия подписаха днес последващо споразумение за Договора от 1963 година, с което да подчертаят дълбочината на партньорството си в сърцето на Европейския съюз.

Инициативата има за цел да изпрати силен отговор на евроскептичните сили в момент, в който Евросъюзът се бори с Брекзит и вероятна изборна победа на популистки националистически партии на изборите през май за Европейски парламент.

Новият френско-германски договор за приятелство беше критикуван с мотива, че отива твърде далеч, че няма достатъчно потенциал и е по-скоро символична инициатива на двама отслабени лидери.

Докато канцлерът Ангела Меркел обяви, че това ще е последният ѝ мандат, президентът Еманюел Макрон се бори с протестите на Жълтите жилетки и срив в рейтингите му.

Междувременно крайнодесните лидери във Франция нападнаха споразумението със серия от конспиративни теории, според които Макрон "продава" френския суверенитет на съседа си отвъд река Рейн.

Новият пакт беше подписан в германския граничен град Аахен, известен като Aix-la-Chapelle на френски, на 22 януари – точно в деня, когато през 1963 година германският канцлер Конрад Аденауер и френският президент Шарл де Гол подписват първоначалния Елисейски договор в Париж.

Новият документ обвързва двете страни за годишни междуправителствени срещи, наред с редовните срещи, в които участват по 50 депутати от всяка страна.

Следват трите ключови елемента от договора от 16 страници:

Сигурност и външни работи:

Двете страни се ангажират да застанат рамо до рамо в случай на военно нападение срещу която и да е от тях, потвърждавайки ангажимента, вече записан в договорите за ЕС и НАТО.

Париж и Берлин ще създадат и нов съвместен Съвет за отбрана и сигурност и ще се стремят да хармонизират правилата за износ на военно оборудване, за които понастоящем Германия поставя по-строги ограничения.

Франция подкрепя дългогодишната и дългосрочна кампания на Германия за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН - ход, който също така подкопава призивите Париж да се откаже от мястото си в полза на комбинирано представителство на ЕС.

По този повод френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен яростно прогнозира, че Париж в крайна сметка ще се откаже от мястото си в Съвета за сигурност в полза на Берлин и дори ще сподели контрола върху своя арсенал от ядрени оръжия.

Икономическо сътрудничество

Двете най-големи икономики на континента твърдят, че искат да създадат "немско-френски икономически регион с общи правила".

Нов 10-членен съвместен съвет от експерти ще се стреми да намери начини за хармонизиране на законодателство в трудните области на икономическото право и за премахване на бариерите пред инвестициите.

И двете страни искат да засилят сътрудничеството в областта на цифровата икономика и изкуствения интелект и да насърчат развитието на възобновяемите енергийни източници за борба с промените в климата.

Трансгранични връзки

Основен акцент е да се стимулират връзките между хората по 450-километровата обща граница, която много хора пресичат всеки ден за да идат на работа, на училище или за забавления.

Нов „граждански фонд“ със все още неопределен размер трябва да подкрепя сътрудничеството между градовете и трансграничните инициативи, сред които двуезични детски центрове и транспортни връзки.

Париж и Берлин също искат да насърчат повече граждани да учат езика на другата държава и да подобрят взаимното признаване на академичните квалификации.

За да се улесни всичко това, на някои региони може да се предостави по-голяма автономия, за да могат да заобиколят правилата и бюрокрацията – още една идея, на която критиците на договора гледат с подозрение и смятат за твърде много прехвърляне на права. /AFP

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Биовет подпомогна 4500 човека в Пещера за сумата от 300 000 лв.
29.05.2020 18:14 366
Биовет подпомогна 4500 човека в Пещера за сумата от 300 000 лв.

Започна последната трета част от мащабната помощ на фирма “Биовет” къ...

Дъждовете се отразяват добре на земеделските култури, опасност крият градушките
29.05.2020 17:15 169
Дъждовете се отразяват добре на земеделските култури, опасност крият градушките

Дъждовното време през последните няколко дни се отразява благоприятно върху земед...

Първи смъртен случай от коронавирус в Сърница
29.05.2020 17:06 3678
Първи смъртен случай от коронавирус в Сърница

Жена на 78-годишна възраст от Сърница е починала от COVID-19. Информацията съобщи...

ТМ+

За отговорността на властимащите
20.05.2020 14:31 423 Гледна точка
За отговорността на властимащите

Ние хората сме единствения вид на планетата, който може да следва свой интерес. Н...

Ученическите олимпиади ще се проведат на 27 и 28 юни
15.05.2020 11:07 334 Общество
Ученическите олимпиади ще се проведат на 27 и 28 юни

На 28 юни от 8,00 часа ще бъдат олимпиадите по „Български език и литература...

12 май - Международен ден на сестринството
12.05.2020 16:21 355 Общество
12 май - Международен ден на сестринството

Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни гри...

Отмяна на изпитите след 7 и 12 клас искат ученици и родители
08.05.2020 11:37 1297 Общество
Отмяна на изпитите след 7 и 12 клас искат ученици и родители

Подписка срещу провеждането на матурите след 12-ти клас и Националното външно оце...