26.9 C
Пазарджик
сряда, 24 юли, 2024

Германия затяга ограниченията за шофиране след употреба на канабис

Около два месеца след като Германия частично легализира употребата на канабис за развлечение, парламентът гласува изменение на дългоочаквания закон, за да затегне ограниченията за шофиране, предаде ДПА

Измененията включват и допълнителни разпоредби за отглеждането на канабис в т.нар. клубове за канабис, за да се предотврати появата на мащабни плантации.

След дългогодишни дебати през февруари Берлин прие нов закон за канабиса, който позволява на пълнолетните германци законно да притежават, купуват или отглеждат марихуана, въпреки че все още се прилагат строги разпоредби и ограничения.

Съгласно закона, който е в сила от 1 април, на възрастните е разрешено да носят със себе си до 25 грама марихуана, а у дома могат да се съхраняват не повече от 50 грама. В домашни условия могат да се отглеждат до три растения.

Публичната консумация на марихуана остава забранена в близост до деца, училища, детски градини, детски и спортни площадки, както и на други места.

Освен в домашни условия, възрастните могат да се присъединят и към т.нар. клубове за канабис, чиито членове ще могат да отглеждат наркотика заедно и да си го доставят взаимно от 1 юли.

Поради рисковете от смесването на алкохол и марихуана, на лицата, които са употребили канабис, вече е напълно забранено да шофират под въздействието на алкохол.

В Германия ограничението за шофиране след консумация на алкохол е 0,05% съдържание на алкохол в кръвта.

Според новите правила на новите водачи се забранява да шофират под въздействието на канабис.

Източник: БТА

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии