8.9 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Глад и болести са покосили 85 000 деца в Йемен за 3 години

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

До 85 000 деца на възраст под 5 години може да са загинали от глад или болест от 2015 г. в опустошения от войната Йемен, съобщи днес хуманитарната организация „Спасете децата“.

Нейната оценката се основава на данни, събрани от ООН, която предупреди, че до 14 милиона души са изложени на риск от глад в Йемен, където саудитските сили воюват с подкрепяни от Иран бунтовници хусити.

„За всяко дете, убито от бомби и куршуми, десетки гладуващи до смърт и това е напълно предотвратимо“, каза Тамер Киролос, директор на „Спасете децата“ в Йемен.

„Децата, които умират по този начин, страдат много, тъй като жизнените им функции на органите се забавят и в крайна сметка спират“, каза той.

„Техните имунни системи са толкова слаби, че са по-податливи на инфекции, а някои са твърде крехки дори да плачат. Родителите трябва да стават свидетели на загубата на децата си, без да могат да направят нищо.“

Пристанище Ходейда, входната точка за около 80% от вноса на храни и помощи в Йемен, е блокирано от коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, която подкрепя правителството от миналата година.

„Спасете децата“ заяви, че е била принудена да прави доставки за северната част на страната през южното пристанище Аден, което значително забавя доставките на помощи.

Също така от „Спасете децата“ съобщават за „драматично увеличение“ на въздушните удари по град Ходейда.

„През последните няколко седмици имаше стотици въздушни удари в и около Ходейда, застрашаващи живота на около 150 000 деца, които все още са в капан в града.“

„Спасете децата“ призовава за незабавно прекратяване на битките, за да не се загубят повече животи, каза Киролос.

Източник: FreeYemen

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии