Глоби и забрани: за какво да внимаваме на плажа в чужбина

18.06.2019 15:11 389 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Свят

Потни и почти голи - само по бански костюми - туристите по дюни и паркове дразнят жителите на курортите.

Миналата година в курорта Геленджик в Русия създадоха компютърна игра „Голопузики”, в която всеки може да шамароса гол турист. Съдейки по броя на влизанията над 70 хиляди виртуални летовници са били набити. Някои аспекти на живота по плажовете в Русия и други страни се регулират от закона.

За какво могат да ви глобят на морския бряг, в хотела и курорта, за това разказват специалисти пред РИА Новости.

Повечето забрани са стандартни: по плажовете не може да се носи и да се пие алкохол.

Тази година Асамблеята (законодателната власт) в провинция Гоа в Индия одобри изменение на Закона за туризма: консумацията на алкохол, готвенето и изхвърлянето на отпадъци в туристическите обекти от тази година е престъпление. Туристите са заплашени с глоба, а ако не платите, можете да отидете в затвора.

В Тайланд от февруари миналата година пушенето по плажовете е забранено. Нарушителите се наказват с глоба до три хиляди щатски долара или лишаване от свобода до една година. „Въпреки че пушенето на обществени места е строго ограничено, на много популярни плажове има специални зони, където забраната не се прилага”, казва Виктория Худаева, представител на голям тур оператор.

В Русия за пушене на плажа или в плажно кафене или ресторант могат да ви глобят до 1500 рубли, въпреки че съществуват и изключения.

В Европа глобата за пушене на грешното място, в зависимост от страната и предишни нарушения, глобите варират от 50 до няколко хиляди евро. Можете да пушите на някои европейски плажове, но не и на други. В Италия пушенето е забранено, по-специално, на осемкилометровия плаж „Бибионе” във Венеция, както и на някои плажове в Сардиния, Лигурия и други.

На летните веранди на кафенета и ресторанти в Европа хората обикновено нямат нищо против пушенето.

Много страни отхвърлят пластмасови торби и контейнери. Включително - в Тайланд на остров Кох Самет. Глобата в размер до 500 евро се налага да платят туристите, които се опитват да използват пластмасови прибори за еднократна употреба на италианските острови Тремити (те са пет на брой).

Същото става от 1 май на остров Капри, а от 1 юни - по египетските курорти „Хургада” и „Марса Алам”. Броят на плажовете, където пушенето е забранено расте, така че преди почивката си проверете каква е ситуацията в избрания от вас курорт.

В страни с богато историческо наследство е забранено да се вземат и изнасят предмети, намерени на брега или на дъното на морето. В Тайланд и Египет е строго наказвано събирането, съхранението и износът на корали.

"Италианският остров Сардиния е известен със своите красиви пясъчни плажове, така че властите забраниха да изнася пясък за спомен.", казва Виктория Худаева. "Това е строго контролирано при проверка на багажа." Вече има случаи, когато туристи са били глобявани.

В японския град Тотори има много красиви пясъчни дюни. Така че, тук не можете да правите надписите в пясъка. В испанския курорт Майорка ще бъдете наказани за строеж на пясъчни замъци.

На остров Боракай във Филипините, където достъпът на туристи е ограничен, също си струва да се въздържите от архитектурни пясъчни експерименти. Освен това там са забранени танците, паленето на огън, пушенето, пиенето на алкохол и организирането на пикници.

В Доминиканската република не можете да докосвате или да се снимате с известните морски звезди.

 

Кодекс за поведение на плажове със "Син флаг"

Всички тези забрани са свързани с борбата за опазване на околната среда. Съществува специален кодекс за поведение по плажовете с международен сертификат за „Син флаг”. 

Там е невъзможно да се палят огньове, през сезона всички строителни работи са ограничени, казва представител на националната организация - оператор на програмата „Син флаг” Галина Цветкова: „Не бива да замърсявате водата: „пикаещото момченце” е забранено, шегува се тя. На тези места не бива да ползвате шампоан на плажните душове.

Друга особеност на плажовете със знак „Син флаг” е разделното събиране на боклука. Освен това там е забранено да идвате с домашния си любимец.

Според служител на един от московските плажове в „Серебряни Бор”, всички тези плажове имат едни и същи ограничения: не можете да пиете алкохол, да палите огън, да чупите дървета или цветя. Вярно е, че само на някои от тях домашните любимци не са забранени.

Бикини и буркини

Облеклото по плажовете също е обект на регулация. Докато на руските курорти голите туристи ги бият само виртуално, в Черна гора властите обсъждат забрана на бикините и голотата. Както споделя Блажо Радженович, член на Общинския съвет, на туристите се предлага да бъде налагана глоба от 500 евро, ако се появят полуголи на плажа и 700 евро, ако влязат по бански на обяд в ресторанта.

В Хърватия такива забрани вече са въведени - по искане на местните жители.

Естествено, най-стриктното отношение към плажното облекло съществува в мюсюлманските страни и там за нарушение на „дрес-кода” се налагат строги наказания.

Но дори и в една напълно светска Турция може да срещнете неочаквани ограничения. Например, миналото лято в един турски хотел руска туристка бе помолена да премахне геолокацията на снимките си по бикини, направени на плажа на хотела, тъй като администрацията се фокусира върху привличането на клиенти мюсюлмани.

Преди две години по плажовете на Франция се опитаха да забранят буркините /мюсюлманско облекло за къпане/, но накрая идеята беше изоставена.

На нудистки плажове не може да се появите по бански. Има дори и специални курортни комплекси, в които няма да ви допуснат с дрехи.

"Някои хотели се придържат към напълно нудистки подход, други следват политиката „от здрач до зори”, изисквайки от гостите да се обличат само за закуска и вечеря в ресторантите", обяснява Вячеслав Конишев, директор на туристическа агенция, предлагаща пътувания до нудистки курорти.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Надзорният съвет на НОИ утвърди проекта на Закон за бюджета на ДОО за 2020 г.
23.10.2019 15:52 44
Надзорният съвет на НОИ утвърди проекта на Закон за бюджета на ДОО за 2020 г.

На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ...

Откриха 39 мъртви тела в камион
23.10.2019 15:41 1156
Откриха 39 мъртви тела в камион

МВР няма официална информация за камиона във Великобритания, в който са намерени ...

Хванаха пазарджиклийка, продавала дрехи с логото на известни марки
23.10.2019 12:53 1009
Хванаха пазарджиклийка, продавала дрехи с логото на известни марки

Спортни стоки са иззети от района на общинския пазар в Септември. Вчера кримина...

ТМ+

Скандал с Google
23.10.2019 10:49 123 Техно
Скандал с Google

Журналистите настояват за предприемане на действия срещу технологичния гигант Goo...

ТЕЛК комисиите ще работят и без специалисти по конкретното заболяване
20.10.2019 11:45 440 Общество
ТЕЛК комисиите ще работят и без специалисти по конкретното заболяване

Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството пост...

Продължава лятото през октомври
19.10.2019 10:08 348 Общество
Продължава лятото през октомври

Почивните дни ще бъдат топли и слънчеви, валежи не се очакват. В събота ще има...

Близо еднометрова зелена игуана свалиха от липа
16.10.2019 13:01 2109 Общество
Близо еднометрова зелена игуана свалиха от липа

Сигнал на безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора за почти еднометрова зе...