Готово е правителството Меркел 4

07.02.2018 17:01 841 Коментари: / Добави коментар Свят

Консервативният блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите (СДП) сключиха споразумение за нова коалиция десница-левица след месеци на застой в локомотива на Европа.

Ето основните точки в коалиционния договор от 177 страници, които ще станат политически цели за следващото правителство.

Преглед на полувремето

Ръководителят на СДП Мартин Шулц прокара настояването си повторният алианс да бъде поставен на "средносрочна преоценка" след две години.

Шулц се надява, че оценката на полувремето, която не беше част от предишните два коалиционни пакта между партиите, ще помогне сделката да бъде приета от 460-те хиляди членове на СДП, които ще имат последната дума по споразумението в предстоящия референдум.

Гласуване с "Не" ще принуди Меркел да се изправи пред нови избори или пред непривлекателната перспектива да оглави нестабилното правителство на малцинството.

Европа

Коалиционният договор поставя Европа напред и в центъра, като партиите се съгласяват да подкрепят амбициозния стремеж на реформата на ЕС на френския президент Еманюел Макрон, за да бъде даден „нов старт“ на блока.

Освен че са съгласни да засилят външната и отбранителната политика на ЕС, партиите заявяват, че са готови да повишат вноските на Германия в бюджета на Европейския съюз.

Те също обещават "в тясно партньорство с Франция да укрепят и реформират устойчиво еврозоната, така че еврото да може по-добре да издържи на глобални кризи".

Те подкрепят създаването на Европейски валутен фонд, който би могъл да помага на страни в криза, но предлагат само предпазлива подкрепа на идеята на Макрон за инвестиционен бюджет в еврозоната - който според страховете на Берлин може да се превърне в прехвърляне на германската активи в затруднените икономики.

Документът не споменава спорното предложение на Макрон за общ финансов министър за еврозоната.

Планове за харчене

Благодарение на прилива на публичните средства Германия планира да стимулира публичните инвестиции, като същевременно поддържа балансиран бюджет и се въздържа от данъчни увеличения.

С около 45 милиарда евро, с които двата лагера се съгласиха да реформират пенсионната система, застрашена от бързо застаряващото население, обещаха да стимулират цифровизацията и да подобрят образованието чрез използването на повече федерални средства в регионалните училищни системи.

СДП осигури някои отстъпки за социални помощи, включително за грижи за децата и за по-справедлива публично-частна здравна система в Германия.

Партиите се ангажираха също така с постепенното премахване на така наречените "допълнителни плащания за солидарност" на изоставащите източногермански провинции, които вноски бяха въведени след обединението през 1990 г.

По отношение на енергетиката и климата те се съгласиха официално да се придържат към целите на Германия за намаляване на въглеродните емисии, въпреки че експертите смятат, че Германия смята да надмине целта си за 2020 г.

Бежанци

Партиите се договориха да ограничат броя на бежанците и мигрантите, идващи в Германия след пристигането на повече от един милион търсещи убежище от 2015 г. насам.

Масовият приток на бежанци и мигранти доведе до възхода на крайнодясната партия "Алтернативен за Германия", която отбеляза почти 13% на изборите през септември.

Според коалиционния пакт Германия ще се стреми да ограничи годишния прием на хора, търсещи убежище, до около 200 000, в съответствие с дългогодишното настояване на ХСС.

Германия също така ще позволи на някои бежанци с временен статут да доведат семействата си от август натам, но ограничава броя на роднините, които идват, на 1000 на месец.

Германия ще обмисли допълнителни "случаи на трудности", който термин все още не е напълно дефиниран.

НАТО

Страните отново потвърждават ангажимента си към НАТО и подкрепят по-тясно сътрудничество между военния алианс и блока.

Но те не споменават за увеличаването на разходите на Германия за отбрана, за да изпълнят целите на НАТО, както настоява президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Вместо това те обещават само да направят "подходящ принос" за запазване на способностите на НАТО за отбрана и възпиране.

Това изглежда е отстъпление за СДП, което яростно възразява срещу целта на НАТО да изразходва най-малко два процента от БВП за отбрана. /АФП

Споделете в:

Коментари

Топ новини

След 11 години читалището в с. Варвара посрещна своята публика
17.10.2019 18:18 203
След 11 години читалището в с. Варвара посрещна своята публика

С много настроение, читалище “Селска пробуда” в село Варвара отвори в...

Изпълнителите от Vocal Academy спечелиха награди от престижни конкурси
17.10.2019 18:13 168
Изпълнителите от Vocal Academy спечелиха награди от престижни конкурси

Престижни награди от два международни конкурса във Варна и Кюстендил спечелиха из...

Областната дирекция по безопасност на храните провери 124 обекта в училища и детски градини
17.10.2019 15:58 142
Областната дирекция по безопасност на храните провери 124 обекта в училища и детски градини

Приключиха тематичните проверки на детското и училищно хранене от Агенцията по хр...

ТМ+

Близо еднометрова зелена игуана свалиха от липа
16.10.2019 13:01 1331 Общество
Близо еднометрова зелена игуана свалиха от липа

Сигнал на безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора за почти еднометрова зе...

60% от жените в Европа страдат от сексизъм на работното място
12.10.2019 14:11 348 Общество
60% от жените в Европа страдат от сексизъм на работното място

Шестдесет процента от жените в Европа са претърпели насилие или сексуален тормоз ...

Полицията инструктира ловните дружинки
05.10.2019 12:27 810 Общество
Полицията инструктира ловните дружинки

Взети са всички необходими мерки за нормалното протичане на новия ловен сезон за ...

Отбелязваме Световния ден за защита на животните
04.10.2019 09:52 409 Общество
Отбелязваме Световния ден за защита на животните

Днес отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на Св...