8.8 C
Пазарджик
понеделник, 22 април, 2024

Гугъл блокира милиони имейли на ден с фалшиви новини за коронавируса

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Измамници изпращат всеки ден по 18 милиона имейла с фалшива информация за Covid-19 на потребители на Gmail, съобщи Гугъл.

Технологичният гигант казва, че пандемията е довела до експлозия от кибератаки, при които престъпниците се опитват да подмамят потребителите да разкрият лични данни.

Компанията заяви, че блокира повече от 100 милиона „зарибяващи“ имейли на ден. През изминалата седмица почти една пета са били фалшиви имейли, свързани с коронавируса.

ИТ компаниите твърдят, че вирусът може да е най-голямата „зарибяваща“ тема някога.

Gmail на Гугъл се използва от 1,5 милиарда души.

На хората се изпраща огромно разнообразие от имейли, които се представят като информация от Световната здравна организация (СЗО), в опит да убедят жертвите да изтеглят софтуер или да даряват за лъжливи каузи, съобщава Би Би Си.

Киберпрестъпниците също се опитват да извлекат полза от правителствените пакети за подкрепа, като имитират публичните институции.

Гугъл твърди, че инструментите му са в състояние да блокират повече от 99,9% от имейлите да достигнат до своите потребители.

Ръстът на фалшиви новини за коронавируса се регистрира от няколко компании за киберсигурност.

„Barracuda Networks“ заяви, че наблюдава 667% увеличение на злонамерени имейли по време на пандемията.

Измамници изпращат фалшиви имейли и текстови съобщения, които твърдят, че са от правителството на Обединеното кралство, СЗО, Центъра за контрол и превенция на заболяванията и дори отделни американски служители, включително президента Тръмп.

„Пандемията от коронавируса е силно емоционална тема в момента и киберпрестъпниците ясно знаят това. Те се надяват, че нормалният човек може да е по-склонен да последва линкове или да следва лоши инструкции, ако използва тази примамка“, твърди независимият изследовател по сигурността Скот Хелм.

Изследователите са открили и злонамерени уебсайтове и приложения за смартфони, базирани на истински коронавирусни ресурси.

Злонамерено приложение за Андроид твърди, че помага да се проследи разпространението на вируса, но вместо това заразява телефона и изисква плащане за възстановяване на устройството.

Миналата седмица Националният център за киберсигурност и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ проведоха съвместна консултация.

Те заявиха, че „все по-голям брой злонамерени кибер-актьори“ „използват настоящата пандемия Covid-19 за собствени цели“.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии