5.9 C
Пазарджик
понеделник, 22 април, 2024

Хората изпитват по-силна болка при по-висока влажност

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Хората с хронични заболявани като артрит изпитват по-силна болка, когато влажността е по-висока, казват учени от Великобритания.

Учените от Университета на Манчестър са изследвали 2 500 души, като стигнали до заключението, че състоянието им се влошава по време на по-топли и влажни дни, пише Би Би Си.

Учените наблюдавали хора с артрит, фибромиалгия, мигрена и невропатия.

Те записвали усещанията си всеки ден за периоди от 1 до 15 месеца.

Резултатите показали, че в ден с висока влажност и ниско атмосферно налягане, шанса хората с хронични проблеми да изпитат болка се увеличава с 20%.

Студените, влажни дни също увеличавали болките, но връзката между промяната на температурата и усещанията на дискомфорт била много по-слаба, отколкото тази при промяната на влажността.

„Хората знаят, че времето дава отражение върху болките на тези с хронично проблеми още от епохата на Хипократ в Древна Гърция“, казва професор Уил Диксън от Университета на Манчестър.

„Ако установим категорично, че истинският проблем е влажността, обаче, ще се разкрият много възможности за ново, по-прецизно лечение“, споделя още той.

Според учените, с напредването на разбирането ни в тази сфера, ще можем да правим не само прогноза за времето, но и точна „прогноза за болката“.

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии