19.8 C
Пазарджик
четвъртък, 13 юни, 2024

Хърватска посрещна с почетен кортеж изтребители своите герои

Около половин милион души взеха участие в посрещането на хърватския национален отбор по футбол в Загреб.

Както организаторите на събитието съобщиха от сцената на централния площад в столицата, приблизително всеки осми жител на страната, която е с население 4 милиона души, е излязъл навън, за да посрещне футболистите.

Националният отбор на Хърватия за първи път в историята достигна финалите на Световното първенство по футбол. В последния мач, който се проведе на 15 юли на московския стадион „Лужники“, хърватският отбор загуби от Франция с 2: 4.

Самолетът с футболистите се приземи на летището в Загреб, където бе посрещнат от два изтребителя като почетен ескорт.

Слизайки по стълбата, сребърните медалисти бяха посрещнати от военен оркестър, военен салют и хиляди фенове. След това автобусът с играчите се придвижи в центъра на Загреб, където беше подготвена тържествена церемония, но не беше лесно да се стигне до площад „Бан Йелачич“.

Според агенция „ХИНА“, около 110 хиляди души на централния площад в града са празнували победата на своя отбор, около 250 хиляди души са изпълнили централната част на града, а около 200 хиляди са пътували със спортистите, следвайки маршрута на автобуса им.

„По-лесно е да спечелиш среброто, отколкото да стигнеш до Бан Йелачич“, „Това е най-голямото събиране на хора в историята на страната“, „Ние се гордеем с нашите герои!“ – писаха потребители от цялата страна в съобщения, които по време на излъчването преминаваха през екрана на националната телевизия.

Пътят на славата

Пътуването на „шахматистите“ (псевдонимът на отбора) започна около обяд и продължи до късно вечерта, когато националният отбор пристигна на централния площад в Загреб.

Маршрутът от летището до централния площад на града, който обикновено отнема не повече от 30 минути, се разтегли в 10 часа. Заради стотиците хиляди хора, които излязоха по улиците на Загреб, автобусът с надпис „Огнено сърце – гордостта на Хърватия“ – се движеше със скорост от 2-3 километра в час.

Футболистите първо седнаха в автобуса, после се качиха на покрива и танцуваха там. Накрая, напълно уморени и щастливи, те просто седнаха на покрива на автобуса, приветстващи своите фенове. При пристигането на централния площад, на отборът отне също много време, за да стигне до сцената.

После те един по един се появиха там, като всеки от тях бе приветстван от многохилядната тълпа ликуващи и танцуващи. Футболистите се обърнаха към своите фенове с думи на благодарност, като някои от тях, задавени от силни чувства, едва успяваха да изкрещят: „Благодаря!“ и да се поклонят.

Празник в цялата страна

Според хърватските медии цялата страна е обхваната от народни празненства. Властите в този ден направиха билетите за влаковете безплатни и намалиха с 50% останалите видове транспорт.

Но както се виждаше от кадрите от Дубровник, Задар, Сплит, Риека и други градове на страната, за хърватите не е наложително да бъдат в столицата, за да отпразнуват успеха на своя отбор. 

Източник: ЕРА

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии