19.9 C
Пазарджик
вторник, 23 юли, 2024

Индия вече е страната с най-голямо население в света

Китай вече не е най-многолюдната държава в света. Според последните данни на независимата организация World Population Review населението на Индия вече е 1 428 000 000 души, а на Китай – с три милиона по-малко. В продължение на 70 години Китай оглавяваше списъка на държавите с най-голямо население.

Град Кишангандж в Северна Индия е едно от местата в света с най-висока раждаемост. Раждат се толкова много бебета, че властите търсят начини да ограничат нарастването на населението. Правителството дори предлага парична помощ на желаещите да се подложат на стерилизация.

Повечето семейства в Кишангандж имат по 5 – 7 деца. С програмите за планиране местните власти се надяват да ограничат раждаемостта до две деца на семейство.
От опасения от пренаселване през 80-те години на миналия век Китай започва политиката „Едно дете“. Премахна я през 2016 г. А от 2021 г. двойките имат право и на три деца. Реформите обаче не успяха да обърнат демографския спад в страната.

Според статистиката по време на пандемията населението на Китай е намаляло с 850 000 души.

Като държава с най-многолюдното население гласът на Индия ще се чува все по-силно, коментират анализатори. Много е вероятно страната да успее да стане и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, за което Делхи настоява отдавна.

Очаква се ООН да обяви Индия за най-многолюдната държава през следващите месеци.

Източник: БНТ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии