30.8 C
Пазарджик
петък, 19 юли, 2024

Италия обмисля забрана за пушене и на открито

Италия скоро може да забрани пушенето и на открито, съобщават местни медии. Проектът на нормативен акт, в който ще се съдържа забраната, се подготвя от министерството на здравеопазването. Забраната ще касае не само обикновените цигари, но и електронните цигари и така наречените нагреваеми тютюневи изделия.

Забраната ще се отнася за пушенето на спирките на обществения транспор. Ще се забрани и пушенето в парковете. Що се касае до заведенията, забраната ще се прилага и за масите на открито, освен ако те не обособят специални зони за пушене.

Съгласно мярката ще се закрият и зоните за пушачи на летищата. Глобите за онези, които нарушават разпоредбите, ще възлизат на 275 евро. Ако глобата бъде платена в срок до 60 дни, то тя ще бъде намалена с 50%.

В доклад относно пушенето в Италия на Висшия институт по здравеопазване, представен миналата година, се казва, че в Италия всеки четвърти италианец пуши (24,2 процента от общото население или общо в Италия има 12,4 милиона пушачи).

Данните в доклада показват, че най-много пушат мъжете от възрастовата група 25-44 години (43%) и жените от възрастовата група 45-64 години (24,5%).

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии