5.6 C
Пазарджик
неделя, 16 февруари, 2025

Кафето променя вкусовите рецептори

spot_img

Датски учени установиха, че при човек, който пие кафе, се изменят вкусовите рецептори. Сладкото започва да се усеща като по-сладко, а горчивото става не толкова горчиво. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Foods“.

Изследователи от университета в Орхус са направили анализ на хемосензорната чувствителност при хора, пиещи кафе, за да установят дали напитката се отразява на вкусовите рецептори и обонянието.

В проучването участвали 156 доброволци, чиито вкусови усещания и обоняние били проверени преди и след употребата на кафе. Станало ясно, че кафето не влияе на обонянието, но не и на вкусовите възприятия.

След употребата на кафе хората стават по-чувствителни към сладките неща и по-слабо чувствителни към горчивите, установили учените.

За да се изключи влиянието на кофеина, експериментът бил повторен и с безкофеиново кафе, но резултатите останали същите.

Предполага се, че ефектът се дължи на съдържащите се в кафето горчиви съставки. Това обяснява и защо любителите на кафе предпочитат тъмен шоколад. Вкусът му става много по-мек, защото горчивият вкус е притъпен, а сладкият се е повишил.

Авторите на изследването подчертават, че влиянието на кафето върху вкусовите рецептори при всички доброволци е било краткосрочно и промяната е отчетена единствено по времето, докато са го пили.

Те смятат, че данните от проучването могат да помогнат за съзнателното намаляване на захарта и калориите в храната, което ще е полезно за хората с наднормено тегло и диабет.

Източник: БГНЕС

spot_img
Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии