Как народите по света посрещат новата година

31.12.2021 11:11 590 Коментари: / Добави коментар Редактор: Таня Кабурова Свят
Как народите по света посрещат новата година

Новата година безусловно е най-чаканият и любим празник на много хора. Също както Коледа, така и посрещането на Нова година е свързано с различни и понякога доста странни традиции.

Започваме с тези, които посрещат Нова година като нас, в нощта на 31 декември срещу 1 януари, а те никак не са малко. В полунощ всички си честитят новата година и се заричат да спазват куп обещания, които да я направят по-добра и благополучна от предишната.

Във Франция менюто включва гъши черен дроб и шампанско. В 12 часа се хвърлят конфети и топки от разноцветни книжни лентички.

Италианците от Неапол, имат обичая да изхвърлят през прозорците стари мебели и други предмети, което се възприема като символ на смъртта на отминалата година. Обичай в Италия е да се подаряват портокали на близките на този празник.

Испанците пък гълтат по едно зърно грозде при всеки от дванайсетте удара в полунощ – така те вярват, че ще имат по-голям късмет през всеки от 12 месеца на следващата година.

В Дания удрянето по вратите на съседи и приятели известява влизането на новата година в домовете.

В Ирландия по традиция в къщата се влиза през предната врата, а се излиза през задната при настъпването на 12-я час. Смята се, че така щастието ще бъде на твоя страна.

Англичаните в полунощ прекрачват прага на къщите с монети в джоба – за богатство, парче въглен – за топлина и сол – за храна през следващата година.

Шотландците имат подобен обичай, но вместо сол носят парче от новогодишния пудинг, както и уиски, което върви към него.

В Полша, Унгария, Чехия и Словакия броят на ястията трябва да бъде кратен на 12. Като всяко има своя символика – рибата е на щастие и благополучие (в Словакия шаранът е задължителен), орехите символизират тайните и трудностите на живота.

В Рио де Жанейро новата година се посреща на плажа. Всички са облечени в бяло и носят бели цветя, с които даряват богинята на морето. Празникът продължава с пищни фойерверки, които придават вълшебство на нощта.

В голяма част от Азия, следващата Нова година настъпва в съответствие с лунния календар. Тази Нова година няма фиксирана дата, тъй като се отбелязва през първото пролетно новолуние (между 21 януари и 20 февруари). 

В първия ден на китайската Нова година, по традиция не се произнасят думи с негативен смисъл – смърт, бедност, катастрофа, за да не се случват тези нещастия.

В навечерието на празника китайците разплащат дълговете си, непременно купуват нова дреха, приготвят дарове за духовете. Разбира се, всяко семейство организира пищно семейно тържество.

Съвременната Нова година в Китай е много красива. На многохилядните процесии се запалват безброй фенери с формата на 12-те животни от зодиака. С фенерите китайците вярват, че осветяват пътя си през новата година, а за да отблъснат лошите духове те се въоръжават с хлопки и вдигат колкото се може повече шум.

Мюсюлманската Нова година – Хиджра, настъпва на първия ден от първия месец на мюсюлманската година. Така всяка година празникът мени датата си.

През пролетта също може да се празнува Нова година. Невруз – така се нарича първият ден от новата година по персийския календар.

Той се отбелязва в нощта на 21 март срещу 22 март, в деня на пролетното равноденствие, от населението на Афганистан и Таджикистан, от говорещи езици от персийката група, а също така и в републики в Средна Азия, Иран, Пакистан и Азербайджан.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Вежди Рашидов: Дано следващите избори донесат повече сигурност и надежда
02.02.2023 12:24 13
Вежди Рашидов: Дано следващите избори донесат повече сигурност и надежда

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов закри последното заседание на 4...

Силно представяне на състезателите на Пентатлон на турнир в Гърция
02.02.2023 11:40 11
Силно представяне на състезателите на Пентатлон на турнир в Гърция

Поредно силно представяне записаха състезателите на СК „Пентатлон“ на...

Задържаха тийнейджъри, нападнали и ограбили мъж в Калугерово
02.02.2023 11:05 302
Задържаха тийнейджъри, нападнали и ограбили мъж в Калугерово

В резултат на усърдна и целенасочена работа служители от полицейския участък в Ле...

ТМ+

На 2 февруари не се върши никаква полска или домашна работа
02.02.2023 10:25 139 Общество
На 2 февруари не се върши никаква полска или домашна работа

Българската православна църква чества на 2 февруари Сретение Господне, един от 12...

Предстоят Зимни музикални вечери 2023
01.02.2023 14:30 335 Култура
Предстоят Зимни музикални вечери 2023

На втори февруари ще започне 48-мото издание на най-дългогодишният фестивал за кл...

Почитаме паметта на Свети Трифон
01.02.2023 10:04 89 Общество
Почитаме паметта на Свети Трифон

Църквата чества днес паметта на свети мъченик Трифон. Хиляди черпят за имен ден, ...

Учители подкрепят въвеждането на оценка за дисциплина
30.01.2023 17:34 1035 Общество
Учители подкрепят въвеждането на оценка за дисциплина

В училище да се въведе оценка за дисциплината, която да влияе при формирането на ...