10.9 C
Пазарджик
четвъртък, 23 май, 2024

Карантина в Кипър до края на януари

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

От 5 ч. сутринта в неделя, 10 януари, до полунощ на 31 януари Кипър е под втора национална карантина, за да се пребори с коронавируса. Новите строги ограничения, които правителството одобри днес, целят драстично намаляване на социалните и професионални контакти, за да се даде дъх на натоварената здравна система.

„Новите мерки за забрана не са самоцел, но са необходими в тази критична ситуация. Правителството няма друг избор, тъй като всички други възможности са изчерпани”, заяви министърът на здравеопазването Константинос Йоану при представянето им.

„Ще направим всичко възможно, за да предотвратим хората да умират безпомощни, защото нямаме свободни легла”, подчерта той.

По време на карантината са разрешени само по две излизания на ден от вкъщи след изпращане и получаване на разрешение чрез смс.

Запазва се вечерният час от 21.00 ч. до 5.00 ч.

Забранени са всякакви събирания на публични и частни места.

Всички търговски предприятия, с изключение на тези за хранителни стоки, здравни услуги и някои основни дейности, преустановяват работата си. Това важи за молове, универсални магазини, ресторанти, фризьорски и козметични салони и други.

Затварят се също така театри, кина, танцови школи и други.

Компаниите в строителния и преработвателния сектор продължават работата си.

Публичният сектор задължително преминава на дистанционна работа. За частните фирми, които остават да работят, се разрешава физическо присъствие само на до 15% от персонала им, при не повече от 20 души в помещение.

Всички частни и държавни училища в началното и средното образование, както и висшите учебни заведения продължават с дистанционно обучение.

Заедно с всички ограничителни мерки правителството предвижда провеждането на повече тестове, за да има по-пълна картина на епидемиологичната ситуация, съобщи министър Йоану.

Досега в страната са извършени над 852 000 PCR и бързи тестове, почти колкото е цялото й население.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии