Къде е новия оазис за руските олигарси от обкръжението на Путин?

06.05.2022 13:59 425 Коментари: / Добави коментар Източник: Bulgaria ON Air Редактор: Ангел Узунов Свят
Къде е новия оазис за руските олигарси от обкръжението на Путин?

Дубай изживява истински бум - руските олигарси са добре дошли в eмирствата, щом разполагат с достатъчно пари.

От началото на войната насам луксозните имоти в Дубай са увеличили цената си с 50%, а някои даже със 100%. Съвсем наскоро инвеститор купил шикозна вила за над 70 милиона евро. "Проблемът не е в търсенето, а в предлагането, което е ограничено", пояснява Сайед.

Емирствата отдавна имат славата на сигурен пристан за хора, чиито пари са със съмнителен произход. Принципно правилата срещу прането на пари бяха затегнати, но на практика е пълно с пробойни, а контрол почти няма. Брокерът Сайед например, приема почти всички възможни видове плащания - във всяка валута, включително и в криптовалута.

"Можете да ми пратите и гълъб - ще го приемем", казва той. Най-вероятно поради това през март емирствата влязоха в "сивия списък" на организацията за борба срещу прането на пари FATF.

В момента Дубай изживява истински бум: олигарси от обкръжението на Путин са добре дошли в Обединените арабски емирства, щом разполагат с достатъчно средства. Твърди се, че само за няколко седмици инвестициите им в Дубай са достигнали почти 300 милиона евро. Както обяснява Дженифър Солтанпур, колежка на Сайед: "Дубай не задава въпроси, всеки е добре дошъл".

На Запад сметките на руските олигарси са замразени, вилите и яхтите им са иззети. Но тези санкции в емирствата не важат: там руските богаташи могат да харчат пари необезпокоявано, а въздушното пространство е отворено за руските джетове. Който купи имот за 1,4 милиона, получава дори петгодишна виза.

Емирствата и Русия поддържат тесни икономически връзки. Държавният съюз е инвестирал в Русия към 3 милиарда евро, а и енергийното сътрудничество е тясно. Вероятно поради това емирствата заемат неутрална позиция по отношение на войната в Украйна - не пожелаха да осъдят агресията в Съвета за сигурност на ООН.

Това открива невероятни възможности пред брокери като Сайед - телефонът му не млъква от седмици. В офиса едва се справят, но засега успяват да удовлетворят клиентите си.

Ирина Устина е пристигнала преди два месеца от Москва в Дубай. 33-годишната предприемачка е сред 40-те хиляди руснаци в емирствата. Скоро броят им вероятно ще се увеличи значително.

В момента Устина търси многообещаващи инвестиции в новата си родина. А Кас Сайед ѝ съдейства - придружава я до пристанището, където ѝ показва елегантна яхта. Наред с недвижимите имоти, плавателните съдове са още една перспективна възможност за инвеститорите. "Пълно е с яхти. Има всякакви - с дължина от 6 до 25 метра и могат да се купят навсякъде", уверява Сайед, цитиран от DW.

Устина възнамерява да проучи пазара, преди да вземе решение, но определено е оптимистка: "Емирствата са богата страна с много възможности. Можеш да правиш бизнес, а успоредно с това да се наслаждаваш на слънцето, на морето, на палмите, на приказните гледки".

Руснаците в Дубай не желаят да говорят с журналисти, особено супербогатите. Но присъствието им е видимо - винаги заобиколени от брокери и консултанти. След слабите години по време на пандемията брокерът Кас Сайед очаква сега бляскави сделки. В сянката на една мръсна война.

Тагове: Русия пари
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Какво време ни очаква утре?
24.05.2022 17:23 202
Какво време ни очаква утре?

През нощта над Западна България валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и н...

ВК Хебър привлече Добромир Димитров
24.05.2022 15:38 148
ВК Хебър привлече Добромир Димитров

Добромир Димитров е поредното ново попълнение в отбора на ВК Хебър.  От отбо...

Пазарджик отбеляза тържествено 24 май
24.05.2022 13:47 768
Пазарджик отбеляза тържествено 24 май

С празнично шествие от читалище „Виделина” до паметника на "Св. св. К...

ТМ+

Безплатен вход в обектите на РИМ – Пазарджик
23.05.2022 12:49 123 Култура
Безплатен вход в обектите на РИМ – Пазарджик

На 24 май 2022 г. – Ден на българската просвета и култура и на славянската ...

Тихо! За това не се говори - истината за живота на дебелите хора
23.05.2022 12:02 168 Култура
Тихо! За това не се говори - истината за живота на дебелите хора

Премиерата на дебютната книга на Десислава Христозова „Тихо! За това не се ...

На 23 май отбелязваме Световния ден на кръводарителя
23.05.2022 11:02 90 Общество
На 23 май отбелязваме Световния ден на кръводарителя

Световният ден на кръводарителя отбелязваме на 23 май. Кръводаряването е хуманен ...

Xiaomi използва самостоятелно разработена гласова технология, за да помогне на хората с говорни нарушения
20.05.2022 12:56 131 Техно
Xiaomi използва самостоятелно разработена гласова технология, за да помогне на хората с говорни нарушения

Пекин, Китай, 19 май 2022 г. - Xiaomi, компанията за потребителска електроник...