2.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

Лошият сън ни кара да искаме нездравословна храна

Проучване на Чикагския университет установи, че лошият сън ни кара да искаме нездравословна храна.

Лишаването от сън увеличава хормоните, наречени ендоканабиноиди, които са свързани с нездравословното „похапване“. Те правят храненето по-приятно, но също така увеличават и желанието ни за специфични видове храни като бисквити, торти и чипс.

„Може би си струва да минете по друг маршрут, за да избегнете местния магазин за понички следващия път, когато се налага да хванете полет в 6 ч. сутринта“, съветва проф. Торстен Кант, който ръководи изследването в Северозападания университет в Чикаго.
Проучването показва, че когато сме лишени от сън, някои области на мозъка ни може да не получат достатъчно информация, което ни кара да прекаляваме с избора на храна с по-богат енергиен знак.

„Ние събрахме информацията и попитахме дали промените в приема на храна след лишаване от сън са свързани с това как мозъкът реагира на миризмите и дали това се дължи на промените в ендоканабиноидите“, заяви пред в. „Сън“ проф. Кант.
В експерименти 29 мъже и жени на възраст от 18 до 40 г. са били разделени в 2 групи. Едната група е получила нормален нощен сън и след това, 4 седмици по-късно, само 4 ч. сън, като в деня след всеки тест са им били раздадени контролирано меню за закуска, обяд и вечеря, след което им е предложена шведска маса.

Учените измерват колко и какво ядат участниците.

„Установихме, че участниците промениха избора си на храна. След като бяха лишени от сън, те ядоха храна с по-висока енергийна плътност като понички, шоколадови бисквити и картофени чипсове“, коментира професора.

Учените се надяват резултатите от този експеримент да помогнат при решаване на проблема със затлъстяването на населението.

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии