22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Медицински специалист: Не ходете в горещи страни и високо в планината веднага след прекаран COVID-19

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Полетите до горещи страни са забранени за хора, прекарали коронавирусна инфекция, тъй като сърдечно-съдовата система страда от висока температура и има риск от тромбоза.

Това заяви главният специалист на свободна практика по медицинска рехабилитация към Министерството на здравеопазването на Руската федерация, професор Галина Иванова в интервю за вестник „Известия“, пише ТАСС.

„В никакъв случай не трябва да летите до страни с горещ климат, защото е невъзможно да се гарантира, че човек няма да развие тромбоза и емболия.

Има много висок риск да получите тромбоза някъде на остров Бали и да похарчите всичките си пари за лечение“, каза Иванова. Тя посочи, че натоварването на сърдечно-съдовата система може да стане и в планините поради разредения въздух.

Ето защо, преди да отидете в планината и да карате ски, първо трябва да се консултирате с лекар, каза професорът.

„Това не означава, че трябва да седите и да се страхувате от тромбоза до края на живота си. Трябва да се грижите за здравето си, да посетите общопрактикуващ лекар, пулмолог, лекар по физикална и рехабилитационна медицина и да им задавате въпроси“, добави Иванова.

Възстановяването на дихателната функция при хора, прекарали коронавирусна инфекция, ще отнеме поне 12 седмици, казва тя. Професорът обясни, че хората, които са прекарали заболяването тежко и те са били в реанимация дълго време, включително тези на изкуствена белодробна вентилация, често остават зависими от кислорода. Дори след изписването те понасят по-зле стреса.

Тези пациенти характеризират състоянието си по следния начин: „Не мога да направя нищо, нямам сили за нищо“, каза рехабилитационният терапевт. Други, които не са били поставяни на изкуствена вентилация, но са имали увреждане на белите дробове от 25% или повече, могат да се върнат към нормалния живот и след това, да усетят отрицателна динамика в състоянието си, отбеляза Иванова.

Нарушенията на съня и главоболието са сред най-леките усложнения. Професорът добави, че 100% от пациентите се оплакват от намаляване на устойчивостта на стрес. Според нея, мъжете по-трудно изкарват COVID-19.

„Те изразяват по-силно безпокойство относно резултата и оценката на текущата ситуация.

Хората, прекарали коронавирусна инфекция, могат самостоятелно да се подложат на рехабилитация и да не отидат на лекар, ако са в състояние да задържат дъха си за 30 секунди без затруднения, добави Иванова.

Източник: ТАСС

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии