17.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Меметата оцеляха

Членовете на европейския парламент гласуваха с 318 гласа „против“, 278 „за“ и 31 „въздържал се“ за противоречивият закон за авторските права в ЕС.

Законопроектът беше сериозно отхвърлян от големите технологични гиганти, както и от защитници на онлайн свободата.

По-рано тази седмица Уикипедия ограничи достъпа до страниците си на италиански език като протест спрямо предложеният закон.

Най-силно критикувани бяха алинеи 11 и 13 от предложението. Като от тях алинея 13 е най-противоречива, тъй като изисква от сайтовете да налагат авторско право, дори и на съдържание, качено от потребителите.

Критиците смятат, че това означава, че сайтовете и социалните мрежи ще трябва да проверяват всяко съдържание, което бъде качено при тях, като отбелязват, че това е непосилна задача за човек. Вместо това ще се изисква автоматизирана система за проверка на авторските права, която да бъде инсталирана на място във всяка медийна компания, което ще доведе до увеличаване на разходите.

Лошото е, че този тип системи допускат твърде много грешки, което води до тяхното оспорване от страна на платформи като YouTube, в които те са въведени. Според критиците тези системи са „машини за цензуриране” или „филтри за качване” .

Тази 13-та алинея също така събуди страховете в онлайн средите, че популярни форми на изкуство като „memes”, обработени изображения, шаржове, и други материали, които използват малки части от продукти, защитени от авторското право, могат да бъдат оставени в миналото.

Джими Уейлс , създател на Уикипедия, е една от големите технологични фигури, които се опълчват на закон, заедно със създателя на интернет Тим Бърнърс-Лий.

Алинея 11 от предложения законопроект изисква от онлайн платформите да заплащат на издателите такса за това, че се свързват с тяхното съдържание.

Целта е да се насочи трафикът към основните страници на новинарските сайтове, които в момента са свързани основно с огромни организации, като Гугъл и Фейсбук.

Според критиците този „данък за линк” ще увеличи правата на големите издатели, но ще ощети по-малките стартиращи медии.

Според тях тази алинея не успява да даде ясна представа кои линкове ще бъдат облагани с данъци и дали това не може да даде на правителствата правото да ограничат свободата на словото. / АФП

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии