7.9 C
Пазарджик
събота, 2 март, 2024

Мразовитото време в Европа следващата седмица ще повиши търсенето на енергия

Мразовитите температури, които ще обхванат по-голямата част от Европа до уикенда, ще спаднат още повече през следващата седмица, повишавайки търсенето на енергия по време на първото застудяване за зимата на стария континент, съобщава Блумбърг.

От събота температурите в немската столица Берлин ще паднат до -2,5 градуса по Целзий, като ще останат доста ниски и през следващата седмица, докато през неделния ден в Лондон температурите ще бъде с 4,1 градуса под нормата за този период. Това показват данни на компанията за наблюдения на Земята от Космоса Maxar Technologies Inc. Според нея в цяла Европа ще бъде по-студена от нормалното поне до 6-и декември.

Застудяването ще замени необичайно топлото време, което доминираше в региона през по-голямата част от есента и което забави сезонното нарастване на потреблението на електроенергия и газ. Въпреки че Европа е много по-добре подготвена да посрещне пиковото търсене, отколкото преди година, разполагайки с почти запълнени на 100% газохранилища, значително увеличение на търсенето може да доведе до скок на цените.

Въпреки тези прогнози за предстоящо по-сериозно застудяване, фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се търгуват в началото на търговията в сряда под 45 евро за мегаватчас, заличавайки поскъпването с близо 7% в началото на седмицата над 48 евро/MWh. Рязкото поскъпване в понеделник беше като реакция на новината за похищението на товарен кораб в Червено море от йеменските хуси, което предизвика опасения относно възможни прекъсвания на доставките поради конфликта в Близкия изток през един от важните морски транспортни коридори.

Но дори да има нов опит за поскъпване на синьото гориво през следващите дни, електроенргийните доставки се очаква да получат тласък от нарастващо повишаване на тока, добиван от вятърните електроцентрали. Според модел на агенция Блумбърг, вятърните турбини в Германия ще произведат почти рекордни нива на електричество по-късно тази седмица, като в четвъртък се очаква да бъдат произведени над 50 гигаватчас електричество – малко под рекорда от 50,8 гигавата, поставен през януари тази година, според данни на European Energy Exchange AG.

Източник: БНР

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии