8.9 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

НАСА потвърди успешно кацане на Марс на космически апарат InSight

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

След близо седем месеца космическият апарат „ИнСайт“ (InSight) на НАСА кацна на повърхността на Марс след рисковано прекосяване на атмосферата на червената планета. Това съобщиха от НАСА от контролния си център в Пасадина.

 

Автоматичната станция кацна на Марс снощи в 21.54 часа българско време. Няколко минути след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, която е с мъглив образ вероятно заради облака прах от кацането. На нея се вижда хоризонтът на планетата. Една от задачите на апарата е да премести двата основни инструмента на повърхността. Досега това не е правено. Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията „Аполо“. „ИнСайт“ пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й. Продължителността на мисията на „ИнСайт“ е предвидена за една марсианска година, което се равнява на две земни. Космическият апарат „ИнСайт“ тежи 385 кг. Цялата мисия е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват учени от САЩ, Франция, Германия и други европейски държави.

 

Пилотираният полет на Марс най-вероятно ще стане факт през 30-те години на 21-ви век, след като бъде създадена необходимата инфраструктура за подобна експедиция.

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии