17.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Нова ваксина срещу COVID-19 с 95% ефективност

Втора ваксина срещу COVID-19 в Съединените щати. Американската компания „Модерна“ обяви, че е разработила ваксина с 95% ефективност. Тя, обаче, все още не е одобрена от здравните власти.

Резултатите станаха известни, дни след като „Пфайзер“ и „Байонтех“ съобщиха за ваксина, която има 90% ефективност срещу вируса. Така нараства увереността, че ваксините могат да помогнат за прекратяване на пандемията, пише BBC.

И двете компании използват изключително иновативен и експериментален подход при разработването на ваксините си.

От „Модерна“ обявиха, че през следващите няколко седмици ще кандидатстват за одобрение за използването на ваксината. Това обаче са все още ранни данни и ключовите въпроси остават без отговор.

Става ясно, че в проучването са били включени 30 000 души от САЩ. На половината от тях са били дадени две дози от ваксината с интервал от четири седмици. Останалите са получили плацебо.

Анализът се базира на първите 95 души, които са развили симптоми на COVID-19. Само петима от тях са били ваксинирани с реалната ваксина, останалите са получили плацебо. Данните сочат също, че 11 от общите случаи са били с тежки симптоми, но нито един от тях не е бил ваксиниран.

Европейският съюз води преговори за получаването на 160 милиона дози от „Модерна“, но договор още не е подписан. След съобщението за новата ваксина пунктовете на борсовите индекси в Съединените щати се повишиха.

От СЗО предупреждават, че макар и да има признаци, че ефективни ваксини вече съществуват, то това няма да сложи край на пандемията.

Мерките за ограничаване на разпространението на заразатa стават все по-строги. В много европейски държави вече се говори за трета пандемична вълна.

Британският премиер Борис Джонсън, който преди няколко месеца преболедува вируса, отново е под карантина, заради контакт със заразен.

Източник: БНТ

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии