23.9 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Нови правила на ЕС относно свидетелствата за управление на МПС

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

ЕП ще гласува актуализиране на правилата за свидетелствата за управление на МПС, въвеждане на мобилни свидетелства и задължителни здравни проверки.

С над 20 000 смъртни случая по пътищата на ЕС всяка година евродепутатите искат да гарантират, че новата директива подобрява пътната безопасност и насърчава екологичния и цифровия преход на ЕС. Дебатът ще се проведе във вторник, а гласуването е насрочено за сряда.

Свидетелствата за управление на мотоциклети, автомобили и трактори ще бъдат валидни за 15 години, а за камионите и автобусите — пет години, според проектоправилата. Евродепутатите също така искат задължителни здравни прегледи при издаване или подновяване на свидетелство за управление на МПС.

За да подкрепят единния пазар на ЕС, евродепутатите искат да въведат цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилните устройства и изцяло еквивалентна на физическата шофьорска книжка. Те също така предлагат двугодишен изпитателен срок за начинаещи шофьори, които ще бъдат изправени пред по-строги санкции за опасно шофиране и строги ограничения на алкохол по време на шофиране.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии