Озоновата дупка намалява

25.10.2019 10:02 667 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Христина Владимирова Свят
Озоновата дупка намалява

През 2019 г. озоновата дупка достигна най-ниското си ниво от 1982 г., поради изключително високите температури в стратосферата, регистрирани през тази година, но това не може да се нарече последица от изменението на климата, заяви за РИА Новости Андрей Кисельов, водещ изследовател в Главната геофизична обсерватория в Русия.

Учените от НАСА също отбелязаха рекордно намаляване на размера на озоновата дупка над Антарктида през септември тази година. Освен това дупката запази минималните си стойности през октомври, въпреки че обикновено по това време наблюдателите регистрират увеличение на нейния размер. На фона на тези данни имаше съобщения, че изменението на климата допринася за намаляване на озоновата дупка, което поставя под съмнение ефективността на Монреалския протокол, според който страните се съгласяват, че причината за дупката е създадена от човека, и се съгласиха да забранят емисиите на фреон.

„Тази година стратосферата е доста топла, така че един от механизмите за унищожаване на озон във високи стратосферни облаци се оказа практически изключен. Това доведе до високи нива на озон и намаляване на озоновата дупка. Тази ситуация обаче е характерна за тази година и не гарантирана във всеки момент. Необходим е поне 30-годишен период, за да се определи връзката с изменението на климата“, каза Кисельов.

През септември 1974 г. американското списание „Science“ доказва, че аерозолите унищожават озоновия щит на Земята. Паническото настроение възникна веднага и се засили, след като британците откриха озонова дупка на 1 000 км в Антарктида. Дупката растеше.

Възстановяването на озоновия слой в по-голяма степен трябва да бъде свързано с успеха на Монреалския протокол, който ще спре промишлените емисии на фреони в атмосферата – основният антропогенен фактор в унищожаването на озоновия слой.

„Фреоните влизат в атмосферата в резултат на емисии, след това се издигат в стратосферата и тук, под въздействието на слънчевата светлина, се отделят хлорни атоми, които разрушават озоновия слой поради реакцията между озон и хлор“, обясни климатологът.

Киселев припомни, че има три причини за растежа на озоновата дупка.

„Циркуполарният вихър ограничава достъпа на богат на озон въздух от по-северни до южни ширини; освобождаването на фреони в атмосферата и специфични разнородни реакции. Тази година поради увеличаване температурите в стратосферата не се образуват облаци, които съдържат тези частици, тъй като те се образуват при много ниски температури от -80 до -85 градуса“, обясни ученият.

„Противниците на фреонната теория за унищожаване на озон често заявяват, че може би природата може да компенсира човешките дейности. Въпреки това можем да разчитаме само на модели, които описват процеса, а те доказват, че фреоновите емисии унищожават озоновия слой и са дълготраен важен фактор. Затова не бих считал намаляването на озоновата дупка през тази година като резултат от естествено самовъзстановяване в природата“, отбеляза Кисельов.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Иззеха голямо количество контрабандни цигари в Пазарджишко
04.07.2020 13:19 818
Иззеха голямо количество контрабандни цигари в Пазарджишко

Служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМ...

7 са заразените с COVID-19 в областта
04.07.2020 10:08 1356
7 са заразените с COVID-19 в областта

РЗИ Пазарджик съобщава за седем потвърдени положителни проби за COVID-19. Чети...

Дъжд, гръмотевични бури и условия за градушки днес
04.07.2020 09:27 285
Дъжд, гръмотевични бури и условия за градушки днес

В по-голямата част от страната, с изключение на източните райони, ще се развива к...

ТМ+

Познавах ги - спомен за пазарджишки интелектуалци
04.06.2020 17:10 1470 Култура
Познавах ги - спомен за пазарджишки интелектуалци

Любители на писаното слово, общественици и родственици на пазарджишките творци и ...

За отговорността на властимащите
20.05.2020 14:31 727 Гледна точка
За отговорността на властимащите

Ние хората сме единствения вид на планетата, който може да следва свой интерес. Н...

Ученическите олимпиади ще се проведат на 27 и 28 юни
15.05.2020 11:07 623 Общество
Ученическите олимпиади ще се проведат на 27 и 28 юни

На 28 юни от 8,00 часа ще бъдат олимпиадите по „Български език и литература...

12 май - Международен ден на сестринството
12.05.2020 16:21 581 Общество
12 май - Международен ден на сестринството

Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни гри...