8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Озоновата дупка намалява

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

През 2019 г. озоновата дупка достигна най-ниското си ниво от 1982 г., поради изключително високите температури в стратосферата, регистрирани през тази година, но това не може да се нарече последица от изменението на климата, заяви за РИА Новости Андрей Кисельов, водещ изследовател в Главната геофизична обсерватория в Русия.

Учените от НАСА също отбелязаха рекордно намаляване на размера на озоновата дупка над Антарктида през септември тази година. Освен това дупката запази минималните си стойности през октомври, въпреки че обикновено по това време наблюдателите регистрират увеличение на нейния размер. На фона на тези данни имаше съобщения, че изменението на климата допринася за намаляване на озоновата дупка, което поставя под съмнение ефективността на Монреалския протокол, според който страните се съгласяват, че причината за дупката е създадена от човека, и се съгласиха да забранят емисиите на фреон.

„Тази година стратосферата е доста топла, така че един от механизмите за унищожаване на озон във високи стратосферни облаци се оказа практически изключен. Това доведе до високи нива на озон и намаляване на озоновата дупка. Тази ситуация обаче е характерна за тази година и не гарантирана във всеки момент. Необходим е поне 30-годишен период, за да се определи връзката с изменението на климата“, каза Кисельов.

През септември 1974 г. американското списание „Science“ доказва, че аерозолите унищожават озоновия щит на Земята. Паническото настроение възникна веднага и се засили, след като британците откриха озонова дупка на 1 000 км в Антарктида. Дупката растеше.

Възстановяването на озоновия слой в по-голяма степен трябва да бъде свързано с успеха на Монреалския протокол, който ще спре промишлените емисии на фреони в атмосферата – основният антропогенен фактор в унищожаването на озоновия слой.

„Фреоните влизат в атмосферата в резултат на емисии, след това се издигат в стратосферата и тук, под въздействието на слънчевата светлина, се отделят хлорни атоми, които разрушават озоновия слой поради реакцията между озон и хлор“, обясни климатологът.

Киселев припомни, че има три причини за растежа на озоновата дупка.

„Циркуполарният вихър ограничава достъпа на богат на озон въздух от по-северни до южни ширини; освобождаването на фреони в атмосферата и специфични разнородни реакции. Тази година поради увеличаване температурите в стратосферата не се образуват облаци, които съдържат тези частици, тъй като те се образуват при много ниски температури от -80 до -85 градуса“, обясни ученият.

„Противниците на фреонната теория за унищожаване на озон често заявяват, че може би природата може да компенсира човешките дейности. Въпреки това можем да разчитаме само на модели, които описват процеса, а те доказват, че фреоновите емисии унищожават озоновия слой и са дълготраен важен фактор. Затова не бих считал намаляването на озоновата дупка през тази година като резултат от естествено самовъзстановяване в природата“, отбеляза Кисельов.

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии