22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Пожарът на остров Корфу продължава – заплашва населени места

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Пожарът, избухнал вчера в горска местност в областта Лутсес на остров Корфу, е достигнал големи размери и заплашва населените места в североизточната част на острова. Това съобщават от МВнР, позовавайки се на информация на Противопожарната служба на Гърция, актуална към 10.15 ч. на 24.07.2023 г.

Безопасно са евакуирани 17 населени места и 2466 граждани.

Сили на гръцката полиция от региона на Йонийските острови и Бреговата охрана, както и кораб от противопожарната служба са участвали в евакуацията.

До момента на остров Керкира не са докладвани щети по къщи и други сгради.

За справяне с огъня са ангажирани значителни сухопътни сили, които са подсилени със служители от континентална Гърция, като в потушаването на пожара участват 4 самолета и 3 хеликоптера.

Според Противопожарната служба на остров Керкира огънят се разпространява в северните планински части на острова, като няма опасност за населението, особено в южните райони.

Местните власти съветват всички граждани при необходимост от помощ да се свързват директно с телефон № 112.

До момента в ГК Солун няма постъпили сигнали за пострадали български граждани от пожарите в Гърция.

Генералното консулство на Република България в Солун препоръчва всички български граждани, които се намират в райони с непосредствена опасност от пожари в Република Гърция, да следват указанията на местните компетентните власти.

Генералното консулство на Република България в Солун следи непрекъснато развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията: +30 2310 829 210 и +30 2310 820 310.

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии