-1.1 C
Пазарджик
понеделник, 11 ноември, 2024

Ползите от смокините

Смокинята е любопитно растение, което се е наричало „плод без цвят“, защото никога не цъфти. Всъщност, цветът се намира вътре в самия плод, което обяснява вида му. Плодът е познат на хората от хиляди години, като смокиновото дърво се споменава в Библията. Учен от древен Рим вижда ползата на смокините като лечение на кашлица и заздравяване на рани. Смокинята може да бъде намерена сурова, като има много смокинови дървета и в България. Често плодът се суши, за да се съхрани за по-дълго време. Характерна със силния си, сладък вкус, смокинята е и полезна за здравето.

1. Помага за храносмилането – В една смокиня има много голямо съдържание на фибри. Те помагат за гладкото преминаване на храна през храносмилателния тракт, както и дават на чревната микрофлора много полезни бактерии, което също има благоприятен ефект за стомашно-чревния тракт.

2. Регулира кръвното налягане – Хипертонията често се дължи на високия прием на сол в храните ни – той води до дефицит на калий в организма и високото кръвно налягане. Смокините носят много полезни вещества, измежду които и добри количества калий. Някои проучвания сочат, че конкретно смокинята има добри ефекти за кръвното налягане в сравнение с други плодове и зеленчуци.

3. Укрепва костите – Освен фибрите и калия, в смокините има много калций, магнезий и фосфор – все вещества, които са есенциални за изграждането на здрави кости. Доказано е и че калцият помага за намаляване на риска от остеопороза.

4. Може да помогне за отслабване – Фибрите, витамините и минералите в смокините могат да са много добра добавка към хранителния режим, която да спомогне за сваляне на излишните килограми. Фибрите помагат за дълготрайното засищане, докато витамините и минералите подобряват кръвообръщението в организма.

5. Носи много антиоксиданти – Полифенолите са вещества в някои плодове и зеленчуци, които имат силни антиоксидантни свойства – те могат да предотратят оксидативен стрес в организма и по този начин значително да намалят риска от хронични заболявания като рак и диабет. Антиоксидантите помагат и с намаляне на ефектите на стареене върху организма.

Източник: България Он Еър

spot_img
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии