13.9 C
Пазарджик
вторник, 21 май, 2024

При нов референдум британците биха гласували за оставане в ЕС

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Вотът във Великобритания би бил за оставане в ЕС, ако се проведеше втори референдум, сочат анализи на общественото мнение.

Питър Келнър, бивш президент на YоuGov и анализатор на избори, предполага, че до един милион привърженици на лейбъристите, които са гласували за напускане на референдума през 2016 г., сега мислят по друг начин.

В статия за Prospect той посочва, че YouGov е провела 14 анкети през тази година, в които пита хората дали правилно или неправилно Великобритания да гласува за Брекзит.

„Тринадесет от 14 анкети тази година показват, че малко повече от хората казват „погрешно“, отколкото „правилно““, каза той. „Това показва малко, но постоянно отдръпване от Брекзит.“

Голяма част от увереността на Келнър произтича от данни, показващи, че обикновено по-възрастните гласоподаватели подкрепят „напускане“, докато по-младите избиратели са склонни да подкрепят оставането в ЕС.

Той каза: „Грубо казано, по-възрастните гласоподаватели, които са основно за напускането, – и по-младите избиратели, които са предимно за оставане, се присъединяват към електората“.

Келнър подчертава, че избирателите, подкрепящи напускането на ЕС, са били с 1,3 млн. души повече, от тези, които са искали страната на остане в общността. И че след референдума около 1,2 млн. гласоподаватели са починали, а 1,4 млн. са навършили възраст за участие в избори, което означава, че „демографията вече е намалила предимството на тези за напускане с повече от половината“.

Той обаче предупреди, че дори и да се проведе втори референдум, лейбъристите ще трябва „активно да се стремят към оставане в ЕС“.

„Това, разбира се, изисква от Джеръми Корбин да се откаже от предишните си възгледи за Брюксел, които варират от липса на ентусиазъм до пряка враждебност“, добави той.

Допитване до общественото мнение, проведено от BMG Research специално за в. „Индипендънт“ през декември 2017 г. показа, че 51% от респондентите подкрепят оставането в ЕС, а 41% все още са привърженици на Брекзит.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии