7.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

Продават на търг пианото на Фреди Меркюри

Пианото на Фреди Меркюри, покойният фронтмен на групата „Queen“, се продава като „бижуто“ на търг на „Сотбис“ в Лондон, съобщи CNN.

Купена през 1975 г. и внесена в Англия от Япония, Yamaha G2 на Меркюри се оценява на цена между 2,5 и 3,8 млн. долара, когато бъде пусната на пазара през септември.

„Bohemian Rhapsody“, основната песен на групата, е написана на този инструмент през същата година, в която е закупен.

Меркюри обичаше пианото, като неговата дългогодишна партньорка Мери Остин твърдеше, че авторът на песни го е виждал като продължение на себе си и го е поддържал в безупречно състояние.

Инструментът следваше звездата от „Queen“ от апартамент в апартамент, до последното му място за почивка в Гърден Лодж в Западен Лондон, където Меркюри почина през 1991 г.

Именно в този апартамент пианото заемаше почетно място, на слънчево място в гостната на музиканта.

„Сотбис“ ще продаде на търг и серия от лични вещи и дрехи на Меркюри, включително историческия костюм със сребърни пайети от турнето на „News of the World“, носен в края на 70-те години на миналия век.

Включен е и невиждан досега ранен проект на „Bohemian Rhapsody“, който се очаква да донесе между 995 000 и 1,5 милиона долара на търга.

Ръкописният лист с текстове разкрива чрез избледнели маркировки и анотации, че някога е трябвало да се нарича „Mongolian Rhapsody“ („Монголска рапсодия“).

Скъпоценното пиано ще бъде изложено в „Сотбис“ до 5 септември, където посетителите могат да видят инструмента лично заедно с 1200 други изделия, които обхващат периода от ранния му ученически живот до върха на славата.

Източник: БНТ

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии