1.9 C
Пазарджик
четвъртък, 22 февруари, 2024

Рекордни жеги в Австралия

Сидни преживя днес един от най-горещите дни на лятото в южното полукълбо, предаде АФП. Най-големият град на държавата-континент отбеляза най-горещия ден от 1919 г. с температура от 47,3 градуса по Целзий.

Звездите на тениса бяха извикани от кортовете на Откритото първенство на Австралия поради опасения жегите да не се отразят на здравословното им състояние.

Австралийските власти обявиха забрана за палене на огън, за да се избегнат горски пожари – често явление през южното лято. Вече бе съобщено за няколко огнища погълнали къщи в щатите Виктория и Южна Австралия.

Според метеорологичната служба температурата в страната се е повишавала с около един градус по Целзий от 1910 г. насам.

През миналото лято (декември 2016 – февруари 2017) в страната бяха отбелязани 200 метеорологични екстремни ситуации: страшни жеги, горски пожари и наводнения. Според климатолозите климатичната промяна е предизвикала покачване на температурите и на сушата, и в морето.

Макар населението й да е относително малобройно – 24 милиона жители – в сравенние с огромната й територия, поради голямата зависимост от въглищата Австралия е един от най-големите замърсители на атмосферата с парников газ.

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии