20.9 C
Пазарджик
четвъртък, 20 юни, 2024

Само с Ковид сертификат на работа в Италия

Италия стана първата страна в Европа, която въвежда задължителен здравен сертификат за всички работещи. Това е и една от най-строгите мерки в света. Глобите за тези, които не се съобразят и отиват на работа, са между 600 и 1500 евро.

От 15 октомври всички работещи ще трябва да представят доказателство, че са имунизирани, прекарали са коронавируса или имат отрицателен тест. Ако не могат, ще бъдат отстранени от работа, без да получават заплащане, но не могат да бъдат уволнени.

Освен глоби за работещите, които пренебрегват разпоредбите, такива са предвидени и за работодателите. Санкциите ще са от 400 до 1000 евро.  

„Нищо подобно досега не е правено в Европа. Разпоредбата важи за публичния и частния сектор, включително и за самонаетите. Това е универсална стратегия. Става дума за група от 23 милиона работници“, заяви министърът на администрацията на Италия Ренато Брунета.

През последните седмици в страната имаше протести срещу сертификата, но повечето политически партии, както и основният синдикат, подкрепиха този ход, надявайки се, че това ще предотврати по-нататъшни локдауни.

Работодателски организации поискаха безплатни тестове за работниците, които не искат да се ваксинират. Това беше отхвърлено, но кабинетът заяви, че цената на тестовете ще бъде до 15 евро. От близо 60 милиона население на Ботуша, 68 на сто са напълно ваксинирани.

Междувременно Германия започна национална ваксинационна седмица, за да стимулира ваксинирането. Все повече страни преминават към поставяне на трета доза. Великобритания вече въведе бустерна доза на хората над 50 години, но и на някои уязвими групи.

В Куба слагат ваксини и на децата от 2 до 10 години. В някои страни обаче облекчават мерките. От 25 септември Нидерландия отменя дистанцията от метър и половина, но въвежда задължителен здравен пропуск за лица над 13 години за ресторанти, кина, спортни прояви.

Източник: Bulgaria ON AIR

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии