Сбогом, Великобритания!

31.01.2020 09:26 207 Коментари: / Добави коментар Редактор: Величка Ачева Свят
Сбогом, Великобритания!

Европейският съюз днес ще остане с една държава по-малко. Обединеното кралство напуска окончателно общността.

На 29 януари Европейският парламент ратифицира споразумението за Брекзит, което разчиства окончателно препятствията пред излизането на Великобритания от ЕС.

Гласуването от парламента в Брюксел след емоционален дебат, премина с 621 на 49 гласа. След него членовете на ЕП запяха в хор „Auld Lang Syne“, традиционна шотландска песен за сбогом.

Малко преди дебата френският президент Еманюел Макрон заяви, че излизането на Великобритания от ЕС в петък ще бъде "тъжен ден" и добави: „Това е урок за всички нас". В същото време той предупреди Лондон, че Франция няма да "се поддава на натиск или бързане" при преговорите за бъдещата търговска сделка.

Това е първия случай, при който държава-членка напуска общността.

Процесът доби популярност като Брекзит – от Britain и exit (буквално „изход на Британия“ – бел.ред.).

На 23 юни 2016 г. консервативното правителство на Дейвид Камерън провежда референдум за членството на Великобритания в ЕС със следната формулировка на въпроса: „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?”

В подкрепа на напускането на Евросъюза се обявяват 51, 9 % от гласувалите, а срещу него - 48.1%. Англия и Уелс гласуват за излизане от общността, а Шотландия и Северна Ирландия – за запазване на еврочленството. Превесът на застъпниците на „Брекзит” е повече от един милион гласоподаватели.

Новината за излизането на Великобритания предизвика вълна от паника на всички борси – от Токио до Лондон. Повечето европейски лидери оцениха като политическо земетресение решението на британците. В същото време крайнодесните политици призоваха за провеждането на референдуми за членство и в други държави-членки.

Премиерът Дейвид Камерън се оттегли от поста си, а на негово място бе избрана Тереза Мей, на която се падна трудната задача да проведе преговорите по условията за напускане на Евросъюза.

Решението на Великобритания да напусне Евросъюза „не означава началото на края“ на ЕС, заяви тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и подчерта, че ЕС се надява, че Великобритания да „остане в бъдеще негов близък партньор“.

Борис Джонсън - водещата фигура в кампанията за излизането на Великобритания от ЕС, заяви, че не е нужно да се бърза с процеса по излизането на страната от блока. „Съюзът е „възвишена идея за своето време“, но вече не е правилният избор за страната, подчерта бившият кмет на Лондон. Все пак Великобритания няма да обърне гръб на Европа.

На 29 март 2017 г. британският посланик в ЕС Тим Бароу връчи на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, подписано от британският министър-председател, с което започва двугодишния процес по излизането на Обединеното кралство от общността.

Съгласно процедурните правила, Европейският съвет трябва да сключи споразумение с Великобритания, което да бъде одобрено от Европейския парламент. Дотогава страната остава пълноправен член и трябва да спазва всички задължения по отношение на европейското си членство.

Преговорите започнаха през юни 2017 година, като са договорени два етапа: уточняване на условията за напускане и взаимоотношенията между Великобритания и ЕС след Брекзит.

Великобритания и нейните 27 държави партньори в ЕС в продължение на почти две години водеха сложни преговори, които финализираха със споразумение от 585 страници през декември 2018 година, в което са посочени правните клаузи на „развода”.

Британските депутати няколко пъти гласуваха срещу него, което доведе до министерски оставки, смяна на кабинети и парламентарни избори.

Разположението на силите в парламента се промени кардинално след изборите на 12 декември 2019 г. Консерваторите на премиера Борис Джонсън получиха комфортно мнозинство в Камарата на общините, а това го подтикна да внесе за гласуване законопроекта още на втория ден от работата на новия парламент.

На 20 декември 2019 г. Камарата на общините на британския парламент одобри законопроекта за излизане на страната от Европейския съюз. За закона, включващ съгласуваната с ЕС сделка за условията на „развода“, гласуваха 358 депутати, против - 234.

Увереността в положителния изход от гласуването даде възможност на Борис Джонсън да направи по-категоричен текста на законопроекта, като включи в него забрана за удължаването на преходния период след Брекзит, изтичащ на 31 декември 2020 г.

На 24 януари 2020 г. британският премиер Борис Джонсън подписа текста на споразумението с Европейския съюз за условията за излизане на Великобритания от ЕС. Преди това кралица Елизабет II одобри законопроекта за оттеглянето на страната от общността. Текстът на споразумението беше подписан от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

"Подписването на споразумението за излизане от ЕС е разтърсващ момент. Резултатите от референдума през 2016 г. най-накрая са взети предвид и спорът от последните години приключва", заяви Джонсън и подчерта, че сега властите на Обединеното кралство ще се съсредоточат върху решаването на вътрешни проблеми, както и на формирането на ново партньорство с ЕС „при равни условия“.

След 31 януари, когато Брекзит вече е факт, ще започне преходен период, през който отношенията на Европейския съюз и Великобритания няма да претърпят практически никакви промени. Този етап трябва да бъде завършен на 31 декември и през това време Лондон възнамерява да се договори с Брюксел за ново търговско споразумение.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

В Уни Хоспитал се прилага лазертерапия
22.02.2020 09:02 3
В Уни Хоспитал се прилага лазертерапия

Ефективна лазертерапия се прилага в отделението по физикална и рефабилитационна м...

Катастрофа затвори за дълго пътя Пещера – Бяга
21.02.2020 16:33 3487
Катастрофа затвори за дълго пътя Пещера – Бяга

Малко след 10.30 ч. става сблъсъкът между лек автомобил и камион. Цистерната е пъ...

Мобилно бюро за смяна на лични документи и в Данъчното в Пазарджик
21.02.2020 16:20 351
Мобилно бюро за смяна на лични документи и в Данъчното в Пазарджик

Екип на сектор „Български документи за самоличност” към ОДМВР-Пазардж...

ТМ+

Излезе от печат новата книга на Валери Иванов
17.02.2020 09:54 250 Култура
Излезе от печат новата книга на Валери Иванов

Обещана отдавна и дълго чакана, "Лириликон" вече е факт. Вярна на оригиналността ...

Чай, месо и зеленчуци за добро здраве през зимата
02.02.2020 15:37 634 Човек
Чай, месо и зеленчуци за добро здраве през зимата

Изтощителните и крайно ограничителни диети през зимния период са вредни за здраве...

Пътят за Пловдив е затворен напълно
31.01.2020 11:11 9831 Акценти
Пътят за Пловдив е затворен напълно

В 11 часа тази сутрин пътят за Пловдив, от Пазарджик до отбивката за Цалапица бе ...

След сигнал на Телемедиа разследват служители на БГ ТОЛ
23.01.2020 17:55 5877 Акценти
След сигнал на Телемедиа разследват служители на БГ ТОЛ

В рамките на месец ще станат ясни резултатите от вътрешна проверка на Пътната аге...