14.9 C
Пазарджик
неделя, 16 юни, 2024

Световен шампионат по подреждане на камъни

Повече от 30 участници от Америка, Испания, Италия и от цяла Великобритания се събраха в Дънбар, близо до Единбург на Европейския шампионат по подреждане на камъни (European Stone Stacking Championships) за втора поредна година.

Състезателите трябва да създадат най-сложните художествени скулптури от скали, камъни и камъчета, събрани на бреговата ивица край града.

„Това е най-древната съществуваща форма на изкуство, обяви Джеймс Крейг Пейдж, основател на конкурса пред АФП.

Въпреки далечната история на подреждането на камъни, той проправя пътя на съвременното предизвикателство към творбите на калифорниеца Бил Дан от началото на 90-те години.

Каменното подреждане обаче разгневи някои природозащитници, които обвиняват ентусиастите, че „изтриват историята“, като премахват скалите от древни неолитни паметници като Бодмин Мур в Корнуол, Югозападна Англия.

Пейдж дава старт на конкурса миналата година след като вече има опита от 2016 г. с местно събитие, наречено „Предизвикателството на Джон Мюър“ което бе определено като първото състезание по редене на камък в страната.

Джон Мюър – един от първите природозащитници в света – е роден в Дънбар през 1838 г. и става известен като „бащата на националните паркове“ за пионерската си работа по опазването на природата, помага за запазването на Йосемитската долина и Националния парк на секвоите в Съединените щати.

„Стана толкова успешно, че продължаваме да правим европейските първенства и да събираме всички тези прекрасни художници от цял свят в Дънбар“, добави Пейдж.

Самият Пейдж изисква професионалните художници да се грижат за опазването на природната и историческата среда.

„Ние се грижим за природата, защото това е мястото, където работим“, каза той.

Испанецът Педро Дуран бе обявен за европейски шампион за втора поредна година за каменната си арка, а 46-годишният Джеймс Брънт от английския град Шефилд, спечели второ място за своята сложна скулптура на ролер.

„Започнах с камъка, когато видях човек да прави това на брега в Южна Англия преди около седем години“, каза Брънт. „Всички смятаха, че това е някаква магия, но аз осъзнах науката зад това.

„Започнах да използвам различни материали – листа, пръчки – каквото ми подхвърли природата и правя с него произведения на изкуството“, допълни още Брънт. /АФП

 

снимки: stonestacking.co.uk

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии