31.8 C
Пазарджик
вторник, 25 юни, 2024

Свободно движение на ваксинирани в Гърция

Ваксинираните в Гърция да могат да се движат абсолютно свободно дори и в зоните с най-висока заболеваемост от COVID-19 предвижда план на правителството, който се очаква да бъде обявен утре, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“.

Отпадането на ограниченията, налагани заради пандемията, ще бъде валидно само за гражданите, които са завършили пълния си ваксинационен цикъл. Това означава, че в райони, където е въведен локдаун заради увеличаване на случаите, заведенията ще могат да работят отново с музика само за ваксинирани лица.

В момента заради ръст на случаите в някои градове в Северна Гърция, сред които и Солун, е въведен вечерен час и е забранена музиката във всякакъв вид заведения.

През септември в Гърция починалите от COVID-19 са били почти 1100, посочва в. „Прото тема“ в друга своя информация. От февруари 2020 г. до момента са починали близо 15 000 COVID болни, допълва изданието. Над 40 на сто от тези смъртни случаи са регистрирани в болници в Северна Гърция – в областите Македония и Тракия.

Според Европейския център за контрол на заболяванията по показателя смъртност Гърция е на едно от първите места спрямо други европейски държави. В последните 14 дни в страната са регистрирани почти 47 смъртни случаи на един милион души. В тази статистика България е на първо място по смъртност – 139 смъртни случаи на един милион души.

Въпреки че през последната седмица се наблюдава спад на случаите, в Северна Гърция епидемичният товар остава висок с тенденция на нарастване, отбелязва електронното издание на в. „Катимерини“, като посочва, че това има пряка връзка с ниското ниво на ваксинация.

През октомври 2020 г. по време на втората вълна на пандемията в страната са регистрирани 18 886 случая на заразени и 393 починали. Година по-късно потвърдените случаи са 660 хиляди, а починалите 14 800.

Ваксинираните поне с една доза са 6 450 000. Напълно ваксинирани са 6 124 452, а трета бустерна доза са получили 30 206 души, пише изданието, цитирано от БТА.

Източник: БТА

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии