30.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

СЗО: Не е времето Европа да разхлабва мерките

Въпреки „положителните признаци“ в някои страни, е твърде рано да се разхлабват мерките за ограничаване разпространението на коронавирус, съобщи в сряда европейският офис на Световната здравна организация.

„Сега не е моментът за облекчаване на мерките“, заяви на пресконференция регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

„Време е отново да удвоим и утроим колективните си усилия, за да се насочим към потискането с цялата подкрепа на обществото.“

Kлуге призова „всички държави“ да засилят усилията си в три основни области.

Първо, защита на работниците в здравните услуги, включително обучение и осигуряване на необходимите структури за подкрепа.

Второ, властите трябваше да се съсредоточат върху спирането и забавянето на разпространението на COVID-19 чрез използване на мерки за обществено здраве, насочени към разделяне на „здрави хора от съмнителни и вероятни случаи“.

Трето, правителствата и органите трябваше непрекъснато да общуват с общностите, за да накарат хората да се съобразяват с „настоящите и възможните бъдещи мерки“.

Няколко европейски държави обявиха планове да започнат облекчаване на въведените ограничителни мерки за ограничаване на разпространението на болестта.

В понеделник Австрия обяви планове да започне отваряне на някои бизнеси и обществени паркове от 14 април.

Дания и Норвегия, които приеха стратегии за „полузадържане“, също сигнализираха за отпускане на някои мерки по-късно през април.

СЗО Европа отбеляза, че въпреки че случаите в Испания и Италия – най-тежко засегнатите страни в Европа – все още нарастват, темпът на увеличение изглежда се забави след въвеждането на ограничителни мерки и блокиране.

Клуге отбеляза също напредък в Австрия, Германия, Холандия и Швейцария. Но същевременно изрази тревога от „драматичното увеличение на разпространението на вируси“ в Турция през последната седмица и заяви, че в Швеция е наблюдаван нов изблик на заразени.

Случаите в Израел, Украйна, Белгия и Норвегия също все още се увеличават.

СЗО Европа съобщи, че общо 687 236 потвърдени случая са били докладвани на целия континент с 52 824 смъртни случая.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии