Тиранозавърът имал климатик в главата

09.09.2019 11:16 562 Коментари: / Добави коментар Редактор: Величка Ачева Свят
Тиранозавърът имал климатик в главата

Тиранозавърът рекс (Tyrannosaurus rex), голям и активен хищник, имал един сериозен недостатък: да не прегрее. За да се справи с това, той имал два големи отвора в черепа си, които, според учените, служат като един вид вътрешен климатик.

Преди се смяташе, че тези дупки в горната част на главата са заети от мускулна тъкан, но сега група изследователи от САЩ стигнаха до извода, че дупките всъщност са затегнати от мрежа от кръвоносни съдове, съобщи Би Би Си. Отдавна е известно, че големите животни се нуждаят от допълнителни охлаждащи механизми, тъй като при жеги тялото им може да страда от прегряване. Изследователи, ръководени от Кейси Холидей от университета в Мисури, решиха да изследват термични изображения във ферма за развъждане на алигатори в зоопарка във Флорида.

„В природата да се направи снимка на черепа на алигатора е много трудно, защото те винаги се опитват да стоят настрана и да се приближиш до тях е опасно“, обяснява Кейси Холидей. „А във фермата можем да правим снимки и да снимаме видеоклипове през оградата.“

Така учените открили, че в черепа на алигаторите има дупки, пълни с кръвоносни съдове. "Температурата на тялото на алигатора зависи от околната среда", казва съавторът на изследването Кент Влиет от Флоридския университет. „Забелязахме, че когато стана по-студено и алигаторите се опитваха да се затоплят, термовизьорите регистрират големи топлинни петна в горната част на черепа, което показва повишаване на телесната температура. Но със затоплянето на деня тези петна потъмняха, сякаш бяха изключени за понижаване на температурата."

След като изследвали фосилизираните останки и триизмерни изображения на черепа на Tyrannosaurus rex, експертите установили, че тези динозаври имат подобни дупки. В миналото учените смятали, че два големи отвора в арката на черепа на изчезналия хищник - така наречената дорзално-темпорална фенестра - са заети от мускулите, участващи в работата на челюстите.

Според Кейси Холидей, „беше странно да видиш как мускулите се издигат нагоре от челюстите, след което правят завой на 90 градуса и продължават под свода на черепа“. Днес, твърди той, разчитайки на проучвания на алигатори и други влечуги, има много индикации, че на това място са били разположени кръвоносни съдове. "Ние знаем, че алигаторите, като тиранозаврите, имат отвори в горната част на черепа и те са пълни с кръвоносни съдове," добавя професорът по анатомия от университета в Охайо Лари Уитмър. динозаврите трябва да има мускули. "Но по незнайни причини в продължение на сто години упорито се твърдеше, че там при динозавъра трябва да е имало мускули.“

„Ако става дума за активен хищник, а ние смятаме, че тиранозавърът е бил такъв, трябва по някакъв начин да се отърве от излишната топлина, но и бързо да си я осигурява“, продължава Холидей.“ А наличието на възел на капилярни съдове в черепния свод осигурява на такива животни механизъм за охлаждане и затопляне."

Тагове: свят
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Шефката на Басейнова дирекция с обвинение
25.02.2020 15:46 66
Шефката на Басейнова дирекция с обвинение

Повдигнато е обвинение за безстопанственост на директорката на Басейнова ди...

Пазарджиклийки с успех в Италия преди коронавирусът да превземе страната
25.02.2020 15:40 209
Пазарджиклийки с успех в Италия преди коронавирусът да превземе страната

Здравка Дунгарова, Стела Петришка, Елена Тонова и тяхната ръководителка Сийка Въл...

Изливат ли се вредни вещества в напоителния канал?
25.02.2020 15:28 203
Изливат ли се вредни вещества в напоителния канал?

Зрител ни сигнализира, че често край поливния канал след село Главиница, точно п...

ТМ+

Излезе от печат новата книга на Валери Иванов
17.02.2020 09:54 350 Култура
Излезе от печат новата книга на Валери Иванов

Обещана отдавна и дълго чакана, "Лириликон" вече е факт. Вярна на оригиналността ...

Чай, месо и зеленчуци за добро здраве през зимата
02.02.2020 15:37 708 Човек
Чай, месо и зеленчуци за добро здраве през зимата

Изтощителните и крайно ограничителни диети през зимния период са вредни за здраве...

Пътят за Пловдив е затворен напълно
31.01.2020 11:11 10052 Акценти
Пътят за Пловдив е затворен напълно

В 11 часа тази сутрин пътят за Пловдив, от Пазарджик до отбивката за Цалапица бе ...

След сигнал на Телемедиа разследват служители на БГ ТОЛ
23.01.2020 17:55 6046 Акценти
След сигнал на Телемедиа разследват служители на БГ ТОЛ

В рамките на месец ще станат ясни резултатите от вътрешна проверка на Пътната аге...