Тиранозавърът имал климатик в главата

09.09.2019 11:16 532 Коментари: / Добави коментар Редактор: Величка Ачева Свят

Тиранозавърът рекс (Tyrannosaurus rex), голям и активен хищник, имал един сериозен недостатък: да не прегрее. За да се справи с това, той имал два големи отвора в черепа си, които, според учените, служат като един вид вътрешен климатик.

Преди се смяташе, че тези дупки в горната част на главата са заети от мускулна тъкан, но сега група изследователи от САЩ стигнаха до извода, че дупките всъщност са затегнати от мрежа от кръвоносни съдове, съобщи Би Би Си. Отдавна е известно, че големите животни се нуждаят от допълнителни охлаждащи механизми, тъй като при жеги тялото им може да страда от прегряване. Изследователи, ръководени от Кейси Холидей от университета в Мисури, решиха да изследват термични изображения във ферма за развъждане на алигатори в зоопарка във Флорида.

„В природата да се направи снимка на черепа на алигатора е много трудно, защото те винаги се опитват да стоят настрана и да се приближиш до тях е опасно“, обяснява Кейси Холидей. „А във фермата можем да правим снимки и да снимаме видеоклипове през оградата.“

Така учените открили, че в черепа на алигаторите има дупки, пълни с кръвоносни съдове. "Температурата на тялото на алигатора зависи от околната среда", казва съавторът на изследването Кент Влиет от Флоридския университет. „Забелязахме, че когато стана по-студено и алигаторите се опитваха да се затоплят, термовизьорите регистрират големи топлинни петна в горната част на черепа, което показва повишаване на телесната температура. Но със затоплянето на деня тези петна потъмняха, сякаш бяха изключени за понижаване на температурата."

След като изследвали фосилизираните останки и триизмерни изображения на черепа на Tyrannosaurus rex, експертите установили, че тези динозаври имат подобни дупки. В миналото учените смятали, че два големи отвора в арката на черепа на изчезналия хищник - така наречената дорзално-темпорална фенестра - са заети от мускулите, участващи в работата на челюстите.

Според Кейси Холидей, „беше странно да видиш как мускулите се издигат нагоре от челюстите, след което правят завой на 90 градуса и продължават под свода на черепа“. Днес, твърди той, разчитайки на проучвания на алигатори и други влечуги, има много индикации, че на това място са били разположени кръвоносни съдове. "Ние знаем, че алигаторите, като тиранозаврите, имат отвори в горната част на черепа и те са пълни с кръвоносни съдове," добавя професорът по анатомия от университета в Охайо Лари Уитмър. динозаврите трябва да има мускули. "Но по незнайни причини в продължение на сто години упорито се твърдеше, че там при динозавъра трябва да е имало мускули.“

„Ако става дума за активен хищник, а ние смятаме, че тиранозавърът е бил такъв, трябва по някакъв начин да се отърве от излишната топлина, но и бързо да си я осигурява“, продължава Холидей.“ А наличието на възел на капилярни съдове в черепния свод осигурява на такива животни механизъм за охлаждане и затопляне."

Тагове: свят
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Ще ядем кюфтета с повече вода и по-малко мазнина
18.01.2020 10:05 43
Ще ядем кюфтета с повече вода и по-малко мазнина

Българската агенция по безопасност на храните въвежда нови стандарти за месните п...

Бум на варицела в цялата страна
18.01.2020 09:35 150
Бум на варицела в цялата страна

Над 2 000 са регистрираниге случаи на болни от варицела от началото на годината. ...

Атанасовден е!
18.01.2020 09:33 26
Атанасовден е!

Атанасовден се празнува всяка година на 18 януари. Както Антоний, така и Атанасий...

ТМ+

Илия Михайлов за писането и училището
16.01.2020 16:12 947 Култура
Илия Михайлов за писането и училището

Тази седмица в предаването Акценти на Телемедиа гост бе учителят по история и пис...

Самоосигуряващите се подават данъчни декларации само онлайн
14.01.2020 10:08 715 Общество
Самоосигуряващите се подават данъчни декларации само онлайн

От тази година занаятчии, лекари със собствени кабинети, адвокати, нотариуси и р...

Как да се храним по-здравословно през 2020 г.?
12.01.2020 10:48 289 Човек
Как да се храним по-здравословно през 2020 г.?

Ако вашите новогодишни обещания "През новата година ще отслабна" вече започват да...

Случаи на грип в София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян
11.01.2020 10:16 751 Общество
Случаи на грип в София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян

Грипните вируси настъпват. Пикът се очаква през втората половина на януари, начал...