8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

ЮНЕСКО осъди безнаказаността при убийства на журналисти

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Близо 90% от отговорните за убийства на журналисти между 2006 и 2018 г. в цял свят не са наказани. В този период са убити 1 109 журналист, съобщиха ЮНЕСКО, организацията за образование, наука и култура на ООН.

Тези престъпления са се увеличили с 18% между 2014 и 2018 г. , в сравнение с предходните 5 години, се казва в документа на ЮНЕСКО, който бе разпространен във връзка с Международния ден за слагане край на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти, който се отбелязва днес.

„С кампанията #KeepTruthAlive, вниманието ще бъде насочено към това, че нападенията не се извършват само срещу чуждестранни кореспонденти, далеч от очите на обществеността, в зони на военни конфликти. Вниманието ще бъде насочено към журналистите по места, работещи по теми, свързани с корупция и политика, извън зони на конфликти, които са 93% от убитите журналисти през последното десетилетие“, подчерта генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле.

В ЮНЕСКО смятат, че „отговорни за тези престъпления са всички онези, които поставят журналистите в опасност, които убиват журналисти и тези, които не правят нищо, за да се сложи край на това насилие“.

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии