28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

В Испания намаляват данъка за 800 000 фермери и животновъди

Испанското правителство намалява данъка върху доходите с 25% за 800 000 фермери и животновъди заради сушата. По този начин изпълнителната власт иска да помогне на производителите, чийто загуби заради високите температури и малкото валежи може и да надхвърлят данъчното облекчение.

Миналата година беше шестата най-суха в историята на Испания и най-горещата от 1961 г., откогато се води статистика. Натрупаните валежи бяха с 16% по-ниски от средните, а среднодневната температура за първи път надхвърли 15°C. 

Затова правителството реши да им намали данъците. Става въпрос за намаление на данъчна основа в размер на 1 милиард и 807 милиона евро, най-голямото за последното десетилетие. То отчита и икономическите последици от войната в Украйна.

Запазват се и намаленията, които бяха въведени миналата година за земеделските стопани, които са използвали електроенергия за напояване, и за тези, които използват фуражи, закупени от трети страни. 

Само в Арагон от тях ще се възползват около 36 900 фермери. От Съюза на малките фермери и животновъдите (UPA) смятат, че мярката е „положителна първа стъпка за испанската провинция“ и намалението е „немалка цифра“.

Източник: БНР

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии