36.9 C
Пазарджик
петък, 12 юли, 2024

В Кипър се готвят за рекордни жеги, червен код за пожари

Очаква се температурите да надминат 45 градуса

Петък се очертава най-горещият ден в Кипър през тази седмица. Властите обявиха и „червен код“ за екстремни температури, като се очаква живакът да удари 45°. Дори училищата са с намалени часове.

Червеният код е в сила от 11 до 17 ч. 45 градуса се очакват днес във вътрешността на страната, като не е изключено да бъдат измерени и 46 градуса, което ще е нов температурен рекорд за юни, казаха синоптиците.

В Никозия вчера бяха регистрирани близо 45 градуса. Най-високата степен на предупреждение бе обявена тази сутрин от Метеорологичната служба, след като вчера тя издаде оранжев код, а през изминалата нощ действаше жълт код за жега.

На червено ниво е и опасността от горски пожари, пояснява БНР.

Заради екстремните жеги днес държавните детски градини и основни училища ще бъдат затворени в 10:45 ч., реши образователното министерство. Причината е, че в класните стаи няма климатици. В целия период на действие на червения код работата на открито трябва да бъде прекратена, напомниха от Инспекцията по труда.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии