Вече има формула на перфектното еспресо

26.01.2020 08:55 861 Коментари: / Добави коментар Редактор: Величка Ачева Свят
Вече има формула на перфектното еспресо

Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на "перфектното" еспресо.

В статия, публикувана в списание Matter, изследователите обясняват, че в основата на идеалното кафе е да се оптимизира процеса на на варенето му така, че да се постигне повтарящ се и плътен вкус, без да е необходимо да се ползват допълнителни повече зърна, предава РИА Новости.

Според стандартите в САЩ, крайният обем на напитката трябва да бъде между 25 и 35 милилитра.

По време на приготвянето на кафето водата трябва да е под налягане и при температура минимум 92-95 градуса за 20-30 секунди. Според изчисленията на учените, при така приготвено кафе, за една чаша ще са необходими от седем до девет грама зърна.

В статията си учените отбелязват, че много кафенета не се придържат към тези препоръки за приготвянето на любимата напитка. В допълнение, съвременните кафемашини позволяват на приготвящият кафето да регулира машината и смилянето на кафето в нея ръчно, поради което вкусът на напитката може да се различава значително дори и приготвена от един и същи човек и една и съща машина.

Цялостният вкус на кафето зависи от повече от две хиляди химически съединения, които се намират в зърната.

Първоначално учените смятат, че най-добрият вариант за приготвяне на кафе е то да е фино смляно, тъй като това увеличава контакта между кафето и врялата вода.

Обаче математическият модел, изготвен от експертите, показва, че това не е най-добрият метод за приготвяне на напитката, тъй като твърде фино смляното кафе запушва филтъра, така че водата не извлича максимума от него.

В крайна сметка изследователите стигат до извода, че за „перфектното“ еспресо е необходимо по-малко и по-грубо смляно кафе, и вода, която е топла, но не вряла.

"Ако използвате 15 грама кафе на зърна вместо 20 и ги смилате по-грубо, ще получите отлична напитка. В същото време зърната ще придадат повече вкус, което ще поддържа кафето силно и ще премахне горчивината в него", съобщава един от авторите на изследването - химикът Кристофър Хендън от университета в Орегон.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Вежди Рашидов: Дано следващите избори донесат повече сигурност и надежда
02.02.2023 12:24 9
Вежди Рашидов: Дано следващите избори донесат повече сигурност и надежда

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов закри последното заседание на 4...

Силно представяне на състезателите на Пентатлон на турнир в Гърция
02.02.2023 11:40 11
Силно представяне на състезателите на Пентатлон на турнир в Гърция

Поредно силно представяне записаха състезателите на СК „Пентатлон“ на...

Задържаха тийнейджъри, нападнали и ограбили мъж в Калугерово
02.02.2023 11:05 273
Задържаха тийнейджъри, нападнали и ограбили мъж в Калугерово

В резултат на усърдна и целенасочена работа служители от полицейския участък в Ле...

ТМ+

На 2 февруари не се върши никаква полска или домашна работа
02.02.2023 10:25 132 Общество
На 2 февруари не се върши никаква полска или домашна работа

Българската православна църква чества на 2 февруари Сретение Господне, един от 12...

Предстоят Зимни музикални вечери 2023
01.02.2023 14:30 334 Култура
Предстоят Зимни музикални вечери 2023

На втори февруари ще започне 48-мото издание на най-дългогодишният фестивал за кл...

Почитаме паметта на Свети Трифон
01.02.2023 10:04 89 Общество
Почитаме паметта на Свети Трифон

Църквата чества днес паметта на свети мъченик Трифон. Хиляди черпят за имен ден, ...

Учители подкрепят въвеждането на оценка за дисциплина
30.01.2023 17:34 1035 Общество
Учители подкрепят въвеждането на оценка за дисциплина

В училище да се въведе оценка за дисциплината, която да влияе при формирането на ...