Вече има формула на перфектното еспресо

26.01.2020 08:55 159 Коментари: / Добави коментар Редактор: Величка Ачева Свят
Вече има формула на перфектното еспресо

Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на "перфектното" еспресо.

В статия, публикувана в списание Matter, изследователите обясняват, че в основата на идеалното кафе е да се оптимизира процеса на на варенето му така, че да се постигне повтарящ се и плътен вкус, без да е необходимо да се ползват допълнителни повече зърна, предава РИА Новости.

Според стандартите в САЩ, крайният обем на напитката трябва да бъде между 25 и 35 милилитра.

По време на приготвянето на кафето водата трябва да е под налягане и при температура минимум 92-95 градуса за 20-30 секунди. Според изчисленията на учените, при така приготвено кафе, за една чаша ще са необходими от седем до девет грама зърна.

В статията си учените отбелязват, че много кафенета не се придържат към тези препоръки за приготвянето на любимата напитка. В допълнение, съвременните кафемашини позволяват на приготвящият кафето да регулира машината и смилянето на кафето в нея ръчно, поради което вкусът на напитката може да се различава значително дори и приготвена от един и същи човек и една и съща машина.

Цялостният вкус на кафето зависи от повече от две хиляди химически съединения, които се намират в зърната.

Първоначално учените смятат, че най-добрият вариант за приготвяне на кафе е то да е фино смляно, тъй като това увеличава контакта между кафето и врялата вода.

Обаче математическият модел, изготвен от експертите, показва, че това не е най-добрият метод за приготвяне на напитката, тъй като твърде фино смляното кафе запушва филтъра, така че водата не извлича максимума от него.

В крайна сметка изследователите стигат до извода, че за „перфектното“ еспресо е необходимо по-малко и по-грубо смляно кафе, и вода, която е топла, но не вряла.

"Ако използвате 15 грама кафе на зърна вместо 20 и ги смилате по-грубо, ще получите отлична напитка. В същото време зърната ще придадат повече вкус, което ще поддържа кафето силно и ще премахне горчивината в него", съобщава един от авторите на изследването - химикът Кристофър Хендън от университета в Орегон.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Трима крадци вече са във велинградския арест
27.02.2020 13:19 55
Трима крадци вече са във велинградския арест

Трима извършители на кражби от велинградския квартал „Анезица“ са уст...

Дилър на дрога е задържан от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик
27.02.2020 13:15 814
Дилър на дрога е задържан от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик

Реализацията е проведена в сряда и четвъртък на територията на областния град. На...

155 км пътища отпадат от обхвата на тол системата
27.02.2020 13:11 154
155 км пътища отпадат от обхвата на тол системата

Днес на Министерския съвет изваждаме от обхват 115 км от община София и 40 км от ...

ТМ+

Излезе от печат новата книга на Валери Иванов
17.02.2020 09:54 439 Култура
Излезе от печат новата книга на Валери Иванов

Обещана отдавна и дълго чакана, "Лириликон" вече е факт. Вярна на оригиналността ...

Чай, месо и зеленчуци за добро здраве през зимата
02.02.2020 15:37 756 Човек
Чай, месо и зеленчуци за добро здраве през зимата

Изтощителните и крайно ограничителни диети през зимния период са вредни за здраве...

Пътят за Пловдив е затворен напълно
31.01.2020 11:11 10228 Акценти
Пътят за Пловдив е затворен напълно

В 11 часа тази сутрин пътят за Пловдив, от Пазарджик до отбивката за Цалапица бе ...

След сигнал на Телемедиа разследват служители на БГ ТОЛ
23.01.2020 17:55 6161 Акценти
След сигнал на Телемедиа разследват служители на БГ ТОЛ

В рамките на месец ще станат ясни резултатите от вътрешна проверка на Пътната аге...