25.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

Венеция таксува туристите с дневен билет от 5 евро

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Градът е една от най-популярните туристически дестинации в света

Емблематичната за Италия Венеция започва да таксува туристите за еднодневни посещения в града. Първа историческа стъпка, целяща да намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм.

На 25 април за първи път еднодневните посетители ще трябва да си купят билет от 5 евро, който ще бъде контролиран от инспектори, извършващи проверки на ключови места в обекта на световното наследство на ЮНЕСКО.

Венеция е една от най-популярните туристически дестинации в света, като през 2022 г. в историческия център са пренощували 3,2 млн. посетители. Десетки хиляди туристи се вливат в тесните улички на града през деня, често от круизни кораби, за да разгледат забележителности, сред които площад „Свети Марко“ и моста Риалто, информира Bulgaria On Air.

Целта на билетите е да се убедят туристите да идват в по-спокойни периоди. Първоначално билети ще се изискват само за 29 натоварени дни през 2024 г., предимно през уикендите от май до юли.

Венеция, разположена на повече от 100 малки острова и островчета в Североизточна Италия, е смятана за един от най-красивите градове в света. През 1987 г. културният орган на ООН ЮНЕСКО включва града и неговата лагуна в списъка на световното културно наследство, като го посочва като „изключителен архитектурен шедьовър“.

Миналата година обаче ЮНЕСКО заплаши да включи Венеция в списъка на застрашеното културно наследство, като се позова на масовия туризъм, а също и на повишаването на нивото на водата, дължащо се на изменението на климата.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии