13.9 C
Пазарджик
вторник, 21 май, 2024

Високи температури в Кипър

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

34 градуса бяха измерени в понеделник в кипърската столица Никозия. Есента с по-високи от обичайните за октомври температури ще продължи до края на седмицата, казаха от Метеорологичната служба. Очаква се и прах в атмосферата, идващ от Близкия изток.

Температурите в Кипър ще се движат с до 7 градуса над средните за сезона стойности, като прогнозата е в сряда живакът да достигне 35 градуса във вътрешността на страната.

Месечният рекорд е 40,4 градуса и е регистриран в Никозия през октомври 2020 г.

Към горещата вълна до края на седмицата се прибавя и прах във въздуха. Частиците замърсители навлизат първоначално от Близкия изток и по-късно от Северна Африка.

Рискът от възникване и разпространение на пожари е висок в по-голямата част на страната, обявиха от съответните служби.

Падналите в началото на октомври дъждове успяха само за две седмици да изпълнят цялата месечна норма, но състоянието на язовирите остава тревожно. Към момента водата достига 49% от обема им при 70% по същото време миналата година.

Кипър и Източното Средиземноморие са определени от международната научна общност като „глобална гореща точка“ за климатичните промени.

Източник: БНР

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии