13.9 C
Пазарджик
вторник, 21 май, 2024

Връчиха наградите „Пулицър“

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Церемонията по връчването на престижната награда „Пулицър“ се проведе в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Награди за най-добри работи в областта на журналистиката и най-добри произведения в литературата и музиката бяха връчени от председателя на Съвета по присъждането на наградите „Пулицър“ Юджийн Робинсън и ръководителя на организационния комитет по присъждането на наградите Дана Кенеди.

Лауреатите на престижната премия, която се присъжда вече 102 години, бяха представени на тържествена церемония на 16 април.

В областта на международната журналистика служители на агенция „Ройтерс“ бяха удостоени с премията за серия от снимки, показващи насилие над бежанци – рохинджа в Мианма.

Награда за най-добър материал на вътрешнополитическа тема бе връчена на служители на редакцията на „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон пост“ за серията материали за предполагаема намеса на Русия в предизборната кампания в САЩ. Тези материали станаха един от поводите за възникване в САЩ на движението срещу сексуални злоупотреби #MeToo.

Учредител на наградата „Пулицър“ е американският журналист и издател от унгарски произход Джоузеф Пулицър (1847-1911). През1904 година той прави завещание, според което дава 2 млн. долара на Колумбийския университет.

Голяма част от тези пари са предназначени за основаване на специализирано учебно заведение за журналисти, а една четвърт от сумата – за награди и стипендии в областта на литературата, журналистиката и образователната дейност. Скоро след смъртта на Пулицър в Колумбийския университет е създадена Школата по журналистика.

Източник: ЕРА

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии