17.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Всеки четвърти човек на планетата няма достъп до питейна вода

26% от населението на планетата няма достъп до питейна вода, за това съобщиха в съвместен доклад Световната здравна организация и УНИЦЕФ. В същото време пиенето на „луксозна вода“ – добита от вулканична скала в Хавай, от айсберги, паднали от топящите се ледници в Норвегия или от капчици сутрешна мъгла в Тасмания, става все по-модерно.

От 2000 година насам над 2 млрд. души са получили достъп до безопасна за пиене и за битови нужди вода. Преди 23 години едва 62% от населението на планетата е имало достъп до питейна вода, сега процентите са 74, така че напредък има, но не достатъчен.

Замърсена питейна вода е станала причина за смъртта на над 1,5 млн. души през 2019 година. Недостигът на чиста вода довежда и до нови случаи на холера в 69 страни.

Водата като нектар

В Индия недостигът на вода става все по-осезаем. В населени места близо до Мумбай хората ежедневно полагат огромни усилия, за да си осигурят вода. Качествената вода е привилегия на богатите, разказват местни хора.

В хималайските подножия мусонните дъждове най-накрая преминаха и наводненията, блокиращи самотния черен път, се отдръпнаха достатъчно, за да може малък камион да се изкачи към извора на прясна вода, разказва АП. Оттам блика толкова свежа вода, че местните хора я наричат ​​нектар.

Работници в малък завод подреждат елегантни стъклени бутилки на конвейер. Бутилките, пълни с тази натурална минерална вода, се етикетират, опаковат се в кутии и се поставят в камион за дълго пътуване.

Това не е обикновена вода. Тя ще пропътува стотици километри до някои от най-луксозните хотели, ресторанти и домове на най-богатите семейства в Индия, които плащат около 6 щатски долара на бутилка, приблизително колкото е дневната заплата за един индийски работник.

Според ООН водата е основно човешко право

Милиони хора по света нямат чиста вода за пиене, въпреки че Организацията на обединените нации определи водата като основно човешко право преди повече от десетилетие.

В момент, когато екстремните горещини пресушават все повече кладенци и водоеми по целия свят, все повече хора остават жадни. „Луксозната вода“ стана модерна сред привилегированите по света, които я опитват като скъпо вино.

Водни сомелиери: Това не е снобизъм

Познавачи, някои от които учат за водни сомелиери, настояват, че тази тенденция не е снобизъм. Според тях „луксозната вода“ ще се цени от все повече хора по света.

Международно състезание за най-хубава вода се проведе в края на май в Атина. В дегустациите участваха води от различни краища на света – от изворни до такива с висока и ниска минерализация.

Снимка: БТА

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии