23.9 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Възстановяване на природата: ЕП гласува споразумението със страните от ЕС

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg


Съгласно новия закон ЕС трябва да въведе мерки за възстановяване на най-малко 20 % от сухоземните и морските зони на ЕС до 2030 г. и на всички екосистеми до 2050 г.

Предварителното политическо споразумение между Парламента и Съвета относно закона на ЕС за възстановяване на природата, което ще бъде поставено на окончателно гласуване във вторник, също гласи, че страните от ЕС трябва да възстановят в добро състояние най-малко 30 % от влошените местообитания, обхванати от новия закон до 2030 г., 60 % до 2040 г. и 90 % до 2050 г. Освен това в новия регламент се определят цели за някои показатели за биологичното разнообразие в селскостопанския сектор, както и за възстановяването на органичните почви в пресушените торфища, използвани за селското стопанство.

Текстът включва някои изключения за държавите членки, както и аварийна спирачка, чрез която целите за селскостопанските екосистеми могат да бъдат временно спрени при извънредни обстоятелства.

Контекст

Над 80 % от европейските природни местообитания са в лошо състояние. На 22 юни 2022 г. Комисията предложи регламент относно възстановяването на природата, който да допринесе за дългосрочното възстановяване на увредената природа в сухоземните и морските райони на ЕС и за постигане на целите на ЕС в областта на климата и биологичното разнообразие. Според Комисията новият закон ще донесе значителни икономически ползи, тъй като всяко инвестирано евро ще доведе до поне 8 евро ползи.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии