8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Застаряването на населението създава финансови проблеми в цял свят

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Застаряването на населението засяга публичните финанси по целия свят. Рейтингови агенции предупреждават, че неотдавнашните повишения на лихвените проценти са увеличили въздействието върху по-високите пенсии и разходите за здравеопазване.

Лихвените проценти се повишават в отговор на най-големия скок на инфлацията от 40 години. Водещи рейтингови агенции  предупреждават, че влошаващата се демография вече удря кредитните рейтинги на правителствата.  Те посочват, че без мащабни реформи ще последва понижаване на рейтингите, което заплашва да създаде порочен кръг от по-висока фискална тежест и нарастващи разходи по заемите на страните.

Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка и Централната банка на Англия повишиха лихвените проценти този месец до най-високите си нива от финансовата криза насам. Това увеличи разходите на правителствата за обслужване на дълга.

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии