Кампанията Призив успешно достигна първия си етап

10.11.2022 13:19 357 Коментари: / Добави коментар Редактор: Ангел Узунов Акценти
Кампанията Призив успешно достигна първия си етап

Повече от 15 000 пъти България се вслуша в гласа на изчезващите животински видове, припознавайки се в каузата “Призив - в подкрепа на застрашените видове в Родопите”.

Създаден, за да даде “глас” на животните, които иначе изчезват тихомълком, албумът с природни звуци “Призив” успя да привлече обществения интерес към проблема, както и да достигне до първата си поставена цел слушания – резултатът, от което е дарение на стойност 4000лв. към фондация “По-диви Родопи”.

Средствата от дарението ще послужат за подпомагане на дейността на фондацията за възстановяване на нормалната популация на благородни елени и елени лопатари у нас, а инициативата е продължение на дългогодишното партньорство между минерална вода “Велинград ALCALIA” и фондация “По-диви Родопи”.

“Еленът играе ключова роля в нашите усилия да възвърнем дивата природа в Източните Родопи в последните години. Възстановяването на нормалните му популации помага за поддържането на  мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион”, разказват от фондация “По-диви Родопи”.

В хода на кампанията предстоят още няколко етапа с поставени цели за слушания, като стойността на дарението се увеличава реципрочно с всеки етап и по този начин всяка фаза на кампанията подпомага актуалните нужди на фондацията. Всеки желаещ да подпомогне каузата да достигне следващата си цел, може да го направи лесно като просто се потопи в атмосферата на дивите Родопи и слуша албума “Призив” в платформите YouTube и Spotify.

“Чрез универсалния език на музиката, нашата цел е едновременно да предоставим гласност на проблема с изчезващите видове животни в Родопите, но и възможност за всеки, който се припознава в каузата, да може да допринесе директно за подпомагането на проблема по един много достъпен начин”, споделя Савина Паликарева, маркетинг мениджър на минерална вода Велинград ALCALIA.

“Като следващи цели се надяваме да успеем да достигнем и да приобщим към каузата още повече хора, но и да поставим проблема на дневен ред, не само като тема за размисъл, а и в полезрението на институциите”, допълва Паликарева.

Албумът с кауза е създаден от ембиънт музиканта Ангел Симитчиев и съдържа осем тематични произведения, всяко от които вплита реални природни звуци от Родопите с инструментална музика. Теренните записи отнемат няколко посещения от по седмица, a за процеса по създаването на албума Симитчиев разказва:

 „Най-важният момент от всичко беше пребиваването в тези специални места, поглъщането на всеки един звук и после изследването на записите в детайл в студиото. Родопите създават спомени, които остават за цял живот и се надявам да съм успял да вплета магията им в музиката достойно. До момента получаваме само позитивна обратна връзка и сме щастливи, че можем да допринесем с промяна по този приятен начин.”

Откакто съществува, дейността на фондация “По-диви Родопи“ създава значима промяна в разрешаването на проблема с изчезващите животински видове в района. Именно благодарение на тяхната отдадена практика популациите на видове като европейските лешояди и благороден елен у нас постепенно се възстановяват.

Допълнителна информация за кампанията и как всеки желаещ може да окаже подкрепа на изчезващите животински видове в Родопите, ще откриете на сайта
www.velingradvoda.bg/priziv.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Хебър добави точка в актива си
30.11.2022 21:41 75
Хебър добави точка в актива си

Хебър загуби от Халкабнк след над двучасова битка пред препълнената зала "Васил Л...

Пазарджик ще е домакин на Конференция за науки
30.11.2022 17:30 197
Пазарджик ще е домакин на Конференция за науки

На 4 декември Пазарджик ще бъде домакин на конференция за науки. Тя ще е част от ...

Доброто ражда добро
30.11.2022 16:37 410
Доброто ражда добро

В средата на месец ноември ви разказахме за една благородна инициатива свързана с...

ТМ+

Доброто ражда добро
30.11.2022 16:37 410 Гледна точка
Доброто ражда добро

В средата на месец ноември ви разказахме за една благородна инициатива свързана с...

Най-големите ни спортисти в подкрепа на Наско
30.11.2022 15:45 447 Общество
Най-големите ни спортисти в подкрепа на Наско

4-годишният Наско е със съдово-венозна малформация и се нуждае от операция и лече...

Продрум Димов се срещна с ученици от българското училище в Лондон
29.11.2022 14:50 155 Култура
Продрум Димов се срещна с ученици от българското училище в Лондон

В БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон се състоя ср...

Пожар остави младо семейство от Синитово без дом
28.11.2022 16:22 8974 Общество
Пожар остави младо семейство от Синитово без дом

"Черният петък" се оказва буквално черен за младо семейство от село Синитово. Пож...