Кампанията Призив успешно достигна първия си етап

10.11.2022 13:19 846 Коментари: / Добави коментар Редактор: Ангел Узунов Акценти
Кампанията Призив успешно достигна първия си етап

Повече от 15 000 пъти България се вслуша в гласа на изчезващите животински видове, припознавайки се в каузата “Призив - в подкрепа на застрашените видове в Родопите”.

Създаден, за да даде “глас” на животните, които иначе изчезват тихомълком, албумът с природни звуци “Призив” успя да привлече обществения интерес към проблема, както и да достигне до първата си поставена цел слушания – резултатът, от което е дарение на стойност 4000лв. към фондация “По-диви Родопи”.

Средствата от дарението ще послужат за подпомагане на дейността на фондацията за възстановяване на нормалната популация на благородни елени и елени лопатари у нас, а инициативата е продължение на дългогодишното партньорство между минерална вода “Велинград ALCALIA” и фондация “По-диви Родопи”.

“Еленът играе ключова роля в нашите усилия да възвърнем дивата природа в Източните Родопи в последните години. Възстановяването на нормалните му популации помага за поддържането на  мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион”, разказват от фондация “По-диви Родопи”.

В хода на кампанията предстоят още няколко етапа с поставени цели за слушания, като стойността на дарението се увеличава реципрочно с всеки етап и по този начин всяка фаза на кампанията подпомага актуалните нужди на фондацията. Всеки желаещ да подпомогне каузата да достигне следващата си цел, може да го направи лесно като просто се потопи в атмосферата на дивите Родопи и слуша албума “Призив” в платформите YouTube и Spotify.

“Чрез универсалния език на музиката, нашата цел е едновременно да предоставим гласност на проблема с изчезващите видове животни в Родопите, но и възможност за всеки, който се припознава в каузата, да може да допринесе директно за подпомагането на проблема по един много достъпен начин”, споделя Савина Паликарева, маркетинг мениджър на минерална вода Велинград ALCALIA.

“Като следващи цели се надяваме да успеем да достигнем и да приобщим към каузата още повече хора, но и да поставим проблема на дневен ред, не само като тема за размисъл, а и в полезрението на институциите”, допълва Паликарева.

Албумът с кауза е създаден от ембиънт музиканта Ангел Симитчиев и съдържа осем тематични произведения, всяко от които вплита реални природни звуци от Родопите с инструментална музика. Теренните записи отнемат няколко посещения от по седмица, a за процеса по създаването на албума Симитчиев разказва:

 „Най-важният момент от всичко беше пребиваването в тези специални места, поглъщането на всеки един звук и после изследването на записите в детайл в студиото. Родопите създават спомени, които остават за цял живот и се надявам да съм успял да вплета магията им в музиката достойно. До момента получаваме само позитивна обратна връзка и сме щастливи, че можем да допринесем с промяна по този приятен начин.”

Откакто съществува, дейността на фондация “По-диви Родопи“ създава значима промяна в разрешаването на проблема с изчезващите животински видове в района. Именно благодарение на тяхната отдадена практика популациите на видове като европейските лешояди и благороден елен у нас постепенно се възстановяват.

Допълнителна информация за кампанията и как всеки желаещ може да окаже подкрепа на изчезващите животински видове в Родопите, ще откриете на сайта
www.velingradvoda.bg/priziv.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

РЗИ Заразените с ХИВ от началото на пандемията до сега са 85,6 милиона.
29.11.2023 11:18 67
РЗИ Заразените с ХИВ от началото на пандемията до сега са 85,6 милиона.

„Заразените с ХИВ от началото на пандемията до сега са 85,6 милиона. К...

Липсват близо 17 000 медицински сестри
29.11.2023 10:45 46
Липсват близо 17 000 медицински сестри

На редовното заседание на Министерския съвет ще бъде представен анализ на Съвета ...

Метеоролозите предупреждават за студено време във Великобритания
29.11.2023 10:15 57
Метеоролозите предупреждават за студено време във Великобритания

Сняг и лед са напът да сковат някои части на Обединеното кралство. Агенцията за з...

ТМ+

Хороскоп за 29 ноември
29.11.2023 08:58 243 Общество
Хороскоп за 29 ноември

Овен - Предстои ви приятен и усмихнат ден. Затрупани сте със задачи, които...

Протестиращи блокираха подстъпа към АМ Тракия край Пазарджик
28.11.2023 15:52 427 Общество
Протестиращи блокираха подстъпа към АМ Тракия край Пазарджик

Над 20 души се включиха в Националния протест „Справедливост за всички деца...

Коя е думата на 2023 година?
28.11.2023 10:16 223 Общество
Коя е думата на 2023 година?

Прилагателното "автентичен" е думата на годината, обяви американският речник Merr...

Липса на противогрипни ваксини за хората под 65 години в аптеките
27.11.2023 17:52 238 Общество
Липса на противогрипни ваксини за хората под 65 години в аптеките

Тази година противогрипните ваксини, които се поставят у нас са два вида. Те ще п...