14 C
Пазарджик
четвъртък, 24 април, 2025

Чай от джинджифил – защо е толкова полезен?

spot_img

Обичате ли вкуса на освежаващ джинджифилов чай? Ползите от консумацията на растението, както и на чай от джинджифил, са известни отдавна.

Джинджифил – каква е хранителната му стойност?

Джинджифилът, наричан още джинджър и исиот, е цъфтящо растение, което се заражда в Китай. Той е от едно и също семейство, заедно с кардамона и куркумата.

Подземната част на стъблото, известна като коренище, е частта, която най-често се използва като подправка, а именно коренът от джинджифил.

Джинджифилът е широко използван от хомеопатичната и традиционната медицина. Неговите лечебни сили са познати от векове, а мощният джинджифилов чай е решавал не един проблем.

Как се консумира?

Джинджифилът е суперзвезда сред подправките. Има няколко лесни начина, с които да го интегрирате към ежедневието си и направата на джинджифилов чай е само един от тях.

Използвайте пресен корен от джинджифил, за да добавите ароматна нотка към вашите ястия. Накълцайте го или го настържете в сосове, дресинги за салати или директно върху вашата гозба, птиче месо или морски дарове.

Някои хора го обичат захаросан, но той е доста високовъглехидратен. Това не значи, че не може да го направите част от десерта си, например джинджифилов крем брюле без захар.

Използвайте го и в маринован вид като подправка. Изсушеният джинджифил на прах също е доста мощен и може да се използва при готвене или да се поръсва директно върху ястията.

Популярна комбинация е между джинджифил и куркума, които образуват чудесен тандем както в кухнята, така и в медицината. Джинджифилов чай, към който са добавени пчелен мед и лимони, е натурално средство срещу вируси и настинки.

Лимоните помагат за възстановяване на pH на организма, прочистване на черния дроб и червата, борбата с вирусните инфекции, понижаване на високата кръвна захар и намаляване на алергиите. В допълнение към всичко това, те притежават и противоракови свойства.

Медът пък е един от най-добрите източници на енергия в природата. Този вкусен пчелен дар е зареден с огромни хранителни и терапевтични ползи.

Редовен прием на джинджифилов чай с мед и лимон има силата да ви предпази от вирусни инфекции, както и да съкрати времето за оздравяване.

spot_img
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии