20.9 C
Пазарджик
неделя, 16 юни, 2024

Ето кои хора не трябва да се ваксинират с Pfizer

Всеки с тежка алергия към компонент на ваксината на Pfizer (такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса) не трябва да се ваксинира с нея. Това обявиха от Министерството на здравеопазването във Facebook.

В списъка са включени още:

Тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;

Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на Ковид-19; те могат да се ваксинират след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.

МЗ обясни и кои хора могат да се ваксинират след обсъждане на ползите и рисковете и/или след консултация с техния наблюдаващ/лекуващ лекар:

лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт;

бременни;

лица с имунокомпрометиращи заболявания;

кърмещи жени;

лица на терапия с антикоагуланти.

От здравното министерство изброиха и специални процедури, които хората трябва да следват:

Лицата с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство, може да получат ваксината, но трябва да останат за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след поставянето ѝ.

Хората, които наскоро са боледували от Ковид-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.

Хората с известна експозиция на Ковид-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).

Хората, които са получили друга ваксина (не Ковид-19 ваксина), трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу Ковид-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу Ковид-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини (ваксини, които не са срещу Ковид-19).

Източник: Bulgaria ON AIR

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии