Бадемите са изключително питателни и богати на здравословни мазнини, антиоксиданти, витамини и минерали ядки. Широкото им разпространение и използване е известно назад във времето.
В миналото те са използвани предимно от богатите семейства. Родината им е Югозападна Азия, но днес се отглеждат на различни места.
Има сладки и горчиви бадеми. Първите се използват за консумация, докато с горчивите се прави бадемовото мляко.
Ето няколко от основните ползи от консумацията на тази вкусна ядка.
Полезна храна за мозъка
Освен с трупане на знания, има някои храни, с които да подсилим мозъка. Неслучайно бадемите са едни от тях. Причина се крие в многобройните им ползи. Те съдържат две важни хранителни вещества – рибофлавин и L-карнитин. Рибофлавина е по-известен като витамин В2 и е един от най-важните витамини при много биохимични процеси. L-карнитинът е аминокиселина, свързана с механизмите за производство на енергия. Тези две вещества повишават мозъчната активност, което води до намаляване на вероятността за поява на болестта на Алцхаймер.
Бадемите са източник на антиоксиданти
Бадемите са изключителен източник на антиоксиданти. Те помагат за предпазване от оксидативен стрес, който може да увреди молекулите в клетките и да допринесе за възпаление, стареене и заболявания.
Необходимо е бадемите да се съхраняват на прохладно и сухо място, заради съдържанието на мазнини. Излагането им на светлина и топлина води до образуване на гъбички, които спомагат за отделянето на афлатоксини. Те са изключително вредни за организма.
В 100 грама сурови бадеми се съдържат 579 калории. В същите тези грамове имаме 50 грама мазнини и едва 21,5 грама въглехидрати. Поради тази причина хората на диета или различен хранителен режим предпочитат да добавят бадемите в своето меню.
Високо съдържание на витамин Е
Бадемите са сред най-добрите източници на витамин Е в света. Този витамин е мастноразтворим антиоксидант. Като такъв той предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсични продукти. Витаминът участва в процеса на синтез на хемоглобина и белтъци, както и в растежа на клетките и доставянето на кислород до тях.
Продукт за регулиране на нивото на холестерола
Редовната консумация спомага за повишаване на липопротеините с висока плътност и намалява нивото на липопротеините с ниска плътност. Високите нива на липопротеините в кръвта е известно като „лош холестерол“ и дава възможност за сърдечни заболявания. Именно затова балансът има жизненоважно значение за здравословното ниво на холестерола и намаляването на така наречения „лош холестерол“. Според някои проучвания бадемите ефективно намаляват лошия холестерол.
Както вече споменахме, бадемите са с ниско съдържание на въглехидрати и с високо съдържание на протеини и фибри. Именно протеините и фибрите увеличават чувството за ситост. Похапването на бадеми намалява глада и потиска апетита.
Не е нужно да прекалявате с консумацията. Необходимото количество за набавяне на фибри се съдържа в 4-5 бадема и е достатъчно, за да поддържа редовното храносмилане.