18.9 C
Пазарджик
неделя, 16 юни, 2024

Какво никога да не казвате на капризно дете

Британските психотерапевти Хезър Турджън и Джули Райт пуснаха специално пособие, което ще помогне на родителите да се справят с почти всички проблеми, които им поставя възпитанието на децата, пише „Индипендънт“ (The Independent).

Специалистите посочват списък с изказвания, които в никакъв случай не трябва да се казват на капризните деца, защото те могат сериозно да влошат поведението си и да се стигне до проблеми с комуникацията между родителите и детето.

Ето и няколко от тях:

-Колко пъти ти казах да не правиш така!

-Омръзна ми от теб!

-Защо не слушаш?

-Престани да плачеш, държиш се като дете!

-Защото така казах!

-Ако не го спреш (изключиш, бел.ред.,) веднага, никакво сладко днес.

Турджън и Райт са разработили специална методика да поведение на родители, наречена от тях APL в три етапа (attune, limit set and problem solve — сънастройка, установяване на границите и решение на проблема).

За пример ескспертите посочват ситуация, в която детето капризничи и не иска да излиза от детски магазин.

В първия етап – сънастройването – родителят трябва да клекне до равнището на детето, да установи с него зрителен контакт и с мек глас да го увери, че мама (татко) разбират защо е разстроен. Предлага се репликата, че в магазина изглежда е хубаво и наистина е жалко да се тръгва оттам.

На втория етап – установяване на границите – психотерапевтите препоръчват спокойно да се обясни ситуацията на детето и причината, поради която не може да се остане в магазина – например, че трябва да се вземе сестричката от детската градина.

На третия етап – решаването на проблема – Турджън и Райт прзовават да се намери компромис с детето, като се мотивира то да извърши някакво определено действие. Например предложение към детето за съвместно изпълнение на песничка или разказване на приказка. Главното е детето да разбере, че родителите искат да разрешат проблема, въпреки непонятното за възрастния поведение на детето. 

„Прилагането на ALP дава на родителите възможност да управляват ситуацията с разбиране и учтивост, постоянно да поставят ясни граници, да обучават и помагат на децата да направят най-добрия избор или да решат своите дилеми“, отбелязват психотерапевтите.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии