Лечебни свойства на орехите – как да се възползваме? Как да ядем орехи, за да извлечем максимална полза?
Орехите са източник предимно на растителни мазнини, протеини, малко количество въглехидрати, както и диетични фибри и витамини. Орехът съдържа микро- и макроелементи, а също така и дъбилни вещества.
Ядката има високо съдържание на калории поради голямото количество мазнини. Затова се препоръчва да се консумират в малки количества – 1-3 ядки на ден.
Орехът съдържа мастноразтворими витамини А, Е, както и витамини от група В, витамин С, РР, К. От минералите има много цинк и йод. Препоръчва се за подобряване на работата на имунната система, ендокринната, половите жлези, щитовидната жлеза. Полезен е при кожни заболявания.
Особено много йод има в мембраните на ореха, така че можете да направите инфузия от тях за подобряване на функцията на щитовидната жлеза. Ядките са полезни при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, тъй като съдържат много калий и магнезий.
Най-добре е ядките да се комбинират със зеленчуци. Ядките се съчетават добре и със зърнени култури в хлебните изделия.